fbpx

Kurdom je dovolj, napadli bodo glavni sedež IS

Foto: epa

Ko je kurdski borec Bahoz slišal eksplozije, je takoj razumel, da so jih povzročile francoske zračne sile. V trenutku, ko je francoski predsednik Francois Hollande napovedal napade na glavni sedež Islamske države v mestu Raka, je bilo v Siriji slišati kar 14 eksplozij.

“Pred nekaj dnevi smo v bližini videli 14 zračnih napadov le malo za tem, ko je Francija opozorila na začetek bombardiranja Islamske države v Siriji,” je za CNN povedal Bahozov, kurdski borec enote YPG. Enota se nahaja le 20 km od mesta Rake v Siriji, ki je glavno oporišče IS. “Storili bomo vse, kar je v naši moči, da se bomo maščevali za grozljiva dejanja, ki jih je Islamska država povzročila  Parizu,” je z drhtečim glasom obljubil Bahozov.

Kurdi pripravljeni za napad
Raka je tako postala glavna tarča ne le ameriške koalicije, ampak tudi ruskih in francoskih vojaških sil. Kurdski borci so – v primeru, da bi prišlo do zemeljskih napadov – v stalni pripravljenosti na boj. Kurdska enota YPG pa se pripravlja tudi na samostojen napad, ki ga namerava izvršiti v bližnji prihodnosti.

Mladi možje, pripravljeni na bitko s sovražnikom, so zaenkrat nastanjeni v bazi, kjer čakajo na ukaz, ki jim bo dovolil napad na Islamsko državo. Kljub zelo slabi oborožitvi so pripadniki kurdske vojske zavezani tudi maščevanju svojih prijateljev in družinskih članov, ki so jih pripadniki IS hladnokrvno pobili. “Izgubili bomo veliko mož, vendar lovimo zadnji vlak, da bi uničili ta virus proti človeštvu, imenovan Islamska država”, je dodal Bahoz.

T.O.