fbpx

Kurdska borka se je v zadnjem poskusu upora proti turškim napadalcem razstrelila in uničila tank

Avesta Khaboor (vir: twitter)

Borka Kurdske delavske stranke (PKK) se je, da bi ustavila napredek turških vojaških enot v napadu na Afrin, razstrelila in uničila enega od turških tankov, ki so napadli vas. Njeno dejanje naj bi bilo posledica obupa in nemoči proti številčnejšemu in bolje oboroženemu nasprotniku. Avesta Khabur naj bi s svojim zadnjim dejanjem uničila tank in ubila več pripadnikov turške vojske.

Med zadnjim turškim napadom na vas Hemmam se je pripadnica kurdske ženske paravojaške enote YPJ Avesta Khabur znašla v brezizhodnem položaju, zaradi česar se je v zadnjem dejanju obupa razstrelila in s seboj v smrt potegnila še več turških vojakov in uničila enega od tankov, ki so pripeljali v vas.

Turčija je kot izgovor za napad na Kurde v Siriji izrabila Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki že desetletja kljubuje oblasti v Ankari. V svojem govoru v nedeljo je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan kurdske enote, ki jih podpirajo Američani, označil za teroriste, ter povedal, da je v vojaški operaciji v Afrinu “do zdaj bilo ubitih 484 teroristov”. Da bi bila mera polna, so Turki svojo vojaško operacijo poimenovali “Oljčna vejica.” Na splošno je retorika v Turčiji sovražno nastrojena proti Kurdom.

Novi džihadisti prihajajo iz Turčije
V Afrinu potekajo hudi boji med turškimi vojaškimi silami in kurdskimi paravojaškimi enotami, ki so del sirskih demokratičnih sil. Slednje so sodelovale v boju za Rako proti Islamski državi. Zdaj pa se zdi, da so se Kurdi prisiljeni boriti proti novim džihadistom, ki tokrat prihajajo iz Turčije. Na spletu so po poročanju spletnega portala Zero Hedge namreč pojavili posnetki turških vojaških pripadnikov, ki vzklikajo: “Allahu Akbar, pobili bomo vse ateistične Kurde!” Kurdi Turčijo obtožujejo tudi uporabe napalma na civilistih, za kar pa trenutno ni dokazov. Uporaba napalma je sicer dovoljena samo v vojaške namene.

ZDA, Velika Britanija in Francija so Turčijo pozvale k “umirjenosti.” Članice zveze Nato so se znašle v nezavidljivem položaju. ZDA namreč že dalj časa podpirajo kurdske paravojaške enote v njihovem boju proti Islamski državi in sirski vojski, medtem ko Turki, ki so tudi del zveze Nato, že dalj časa napadajo te iste enote.

Ivan Šokić