fbpx

Kurdski vodja o islamistih: “To so zlobni ljudje, zato bodo umrli!”

Ameriški sekretar obrambe ASH Carter na obisku pri iraškem premierju (Foto: epa).

Bitka za Mosul se nadaljuje – v spopadu se iraške sile neomajno borijo, da bi premagale sile IS v tem mestu. Ob koncu tedna so proti pričakovanju pridobili več ozemlja z raketiranjem IS položajev v Bashiqi, ki se nahaja v bližuini Mosula. Kurdski vodja je izjavil: “To so hudobni ljudje, zato bodo umrli.”

Kurdske sila so zasedle glavne dovode za oskrbo mesta, med njimi tudi  avtocesto, s čimer bodo preprečili umik islamskih skrajnežev. Bombardiranje Bashiqe se premika v obrobje Mosula, na pomoč iraškim silam je priskočila turška vojska s svojimi četami in z orožjem. V napadu  na obrobje Mosula je bilo ubitih mnogo IS vojakov. Ob preteklem koncu tedna so iraške sile osvobodile tudi dve krščanski mesti Hamdaniya  in Bartella.

Združeni v bitki proti IS uspešnejši
Hitrost napredka in način osvajanja področja  sta prinesla izjemne rezultate dveh sil, ki sta dolgo stali na nasprotnih bregovih  v iraški zgodovini: kurdske sile, kristjani in šiitski muslimani se borijo skupaj s sunitskimi Arabci.
Združene vojaške sile uspešne zoper IS v Mosulu 3
Mosul je v dveh letih postal nekakšna kulturna prestolnica kalifata. V tem času so si IS vojaki okrepili položaje in se pripravili na krvavo in izčrpujočo mestno bitko. Pričakuje se, da se bodo IS enote premaknile z vzhodnih položajev Mosula v zahodni del mesta, kjer bo številčna premoč koalicijskih sil na starih ozkih mestnih ulicah omejena.
Tisoče pehotnih čet ob skrbnem načrtovanju zračnih napadov so v bitki dale najboljše rezultate. “V enem tednu operacije za Mosul so doseženi vsi cilji do sedaj  in izvedli smo več zračnih napadov kot kdajkoli prej v boju proti ISIL-u,” je napisal McGurk, posebni odposlanec Globalne koalicije za boj proti IS. 
 Zaradi uspehov iraških sil so IS vojaki kaznovali civilno prebivalstvo, ki je praznovalo preboj vladnih sil v okoliških vaseh, pri čemer so islamski skrajneži ubili okrog 40 ljudi. Ta masaker je sledil predhodnemu, v katerem je umrlo 284 ljudi, in predstavlja kaznovanje civilistov, odkar je iraška koalicija zategnila zanko okrog Mosula. Do tega je prišlo, ker v vaseh niso pustili vladnih enot, ki bi ščitile civiliste pred morebitno vrnitvijo IS vojakov.
 
Zakaj je Mosul tako pomemben?

Odkar so Mosul  v juniju 2014 zasedli IS teroristi, je postal  močna trdnjava IS. Predstavlja največje mesto pod IS oblastjo v Iraku  in Siriji in ravno iz Mosula je bil najprej razglašen takoimenovani kalifat. Sedaj je populacija, ki je ostala v Mosulu, ocenjena na 1 milijon ljudi, za razliko od prejšnjega števila, ki je bilo ocenjeno na 2 milijona prebivalcev.

Ameriški obrambni sekretar se je v soboto srečal s kurdskim regijskim premierjem Nechirvanijem Barzanijem. “Poveljeval bom vam in vašim silam,” je rekel in dodal, “spodbudno je, kar vidim.” Že pretekli ponedeljek je bila na IS teritorij poslana prva kurdska oklepna enota z ameriško specialno enoto na čelu.

Osvobojeno iraško mesto zadihalo
V mestu Hamdaniya so po poročanju televizije pričeli urejati lokalno oblast, da bodo ponovno odprli delovanje uradnih in javnih služb in popravili infrastrukturo. Poročnik Qassim al-Maliki, ki poveljujeje iraški 9. oklepni enoti, je za javnost povedal, da so ubili najmanj 50 IS vojakov in uničili veliko njihove opreme. Sedaj njegova enota pregleduje mesto zaradi morebitnih skritih IS borcev in improviziranih ekplozivnih teles. Pročajo, da so se tudi prvič oglasili tudi cerkveni zvonovi.

A. B., CNN

V živo