fbpx

Kurdski vojaki umirajo od smeha: Vsi borci Islamske države imajo isti izgovor

Foto: youtube.

V želji, da bi se izognili konfliktu med iraško vojsko in samooklicano Islamsko državo, številni civilisti bežijo iz mesta Havija, zadnjega večjega oporišča IS v Iraku, proti Kirkuku in drugim kurdskim regijam. Med civilisti pa so tudi številni borci Islamske države, ki vojakom, ko jih zaslišujejo, ponudijo isti smešen izgovor.

Kurdski vojaki v Kirkuku so po poročanju britanskega medija Independent med civilisti, ki so bežali pred konfliktom v Iraku, opazili kar nekaj moških, pri katerih se je jasno videlo, da so borci, vojaki, čeprav so se želeli neopazno vtihotapiti med civiliste. Zaradi suma, da so nekdanji borci Islamske države (IS), so jih začeli zasliševati, da bi preverili, ali so morda nevarni.

Koliko kuharjev je v vojski IS?
Vsakega osumljenca so zaslišali v posebni sobi, med drugim tudi 32-letnega Salaha Hassana. “Ni pomembno, kaj boste naredili z mano, ne bom vohun,” je dejal Hassan svojim izpraševalcem. Polkovnik mu je odgovoril, da jim ni mar za vohunjenje, vse, kar od njega želijo je, da pove resnico. “Povej, da si pripadnik Islamske države. Ne laži,” so mu zagrozili.

Hassan je nato sklonil glavo in priznal. “Bil sem samo kuhar.” Polkovnik ga je pogledal in se zasmejal: “Že več deset mi je na zaslišanju povedalo, da so bili kuharji.”

Ofenziva iraške vojske v mestu Havija se je sicer začela 21. septembra in je trenutno v zaključni fazi. Vojska in policija bi s pomočjo šiitske milice lahko kmalu zasedli mesto, v katerem je še vedno 78 tisoč prebivalcev in okoli tri tisoč borcev Islamske države.

B. O.