Kurz je dobro unovčil politično kariero – ustanovil bo še eno donosno podjetje

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz (foto: EPA)

Potreba po zaščiti osnovne infrastrukture, kot so energetika, voda in zdravstvene storitve, pred kibernetskimi napadi nikoli ne preneha naraščati,” je Kurz zapisal na Facebooku.

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz je v četrtek sporočil, da bo skupaj z nekdanjim izvršnim direktorjem izraelskega podjetja NSO Shalevom Hulio, ki izdeluje sporno vohunsko programsko opremo Pegasus, ustanovil podjetje za kibernetsko varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj njegovega podjetja Dream Security s sedežem v Tel Avivu bo ponuditi rešitve za zaščito pred takšnimi napadi, je še dodal. Po poročanju izraelskega finančnega časnika Globes bo Kurz postal predsednik novega podjetja. “V času, ko sem bil kancler, sem bil priča številnim napadom na vlade ter proizvodne centre in elektrarne, ki večinoma niso bili objavljeni v medijih,” je Kurz povedal za Globes in poudaril, da se bo novo podjetje za zdaj osredotočilo na evropski trg.

Piše knjige in ustanavlja podjetja
Shalev Hulio je avgusta lani v okviru reorganizacije odstopil s položaja izvršnega direktorja podjetja NSO. Mesec pred tem je mednarodna novinarska preiskava razkrila, da je podjetje vladam po vsem svetu prodalo vohunsko programsko opremo Pegasus, ki je bila nato uporabljena proti aktivistom za človekove pravice, politikom, novinarjem in drugim posameznikom. Pegasus namreč po namestitvi v mobilni telefon omogoča dostop do sporočil, podatkov ali daljinsko aktiviranje naprave za snemanje zvoka ali slike.

Kurz je pred letom dni odstopil s položaja kanclerja, potem ko je avstrijsko politiko zajel velik korupcijski škandal. V začetku leta se je pridružil investicijskemu podjetju Thiel Capital nemško-ameriškega milijarderja Petra Thiela v Kaliforniji. Prav tako je 36-letni nekdanji avstrijski kancler pred kratkim izdal knjigo o svoji politični karieri, ustanovil svetovalno podjetje za mednarodna podjetja ter podjetje za tehnološke naložbe, poroča STA.

Sara Kovač