Bodoči premier Kurz: “Želim sestaviti vlado, ki bo imela pogum in odločenost sprejeti prave spremembe”

Sebastian Kurz (desno) in Alexander Van der Bellen (levo) (Foto: epa)

Danes je na slovesnosti v Hofburgu avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen voditelju ljudske stranke (ÖVP) Sebastianu Kurzu podelil mandat za sestavo nove vlade. Pri tem je opozoril, da bo kot predsednik pazil na to, da bodo v novi vladi v ospredju skupni interesi celotne Avstrije.

Na podlagi volilnega rezultata vas pooblaščam, spoštovani zunanji minister in vodja ÖVP Sebastian Kurz, da kot predsednik stranke, ki je osvojila največ glasov, sestavite predlog za oblikovanje nove zvezne vlade,” je predsednik avstrijske republike dejal Kurzu. “Kot predsednik pa bom pri oblikovanju vlade posebej pozoren na to, da bodo v ospredju skupni interesi Avstrije in njenih prebivalcev,” je še dodal.

Van der Bellen je ob tem izpostavil tudi pomen evropske, integracijske in okoljske politike ter znanosti. Izrazil je prepričanje, “da mora politika znova najti kulturo govora in zaupanja, predvsem medsebojnega spoštovanja“. Zavzel se je tudi za vsebinski dialog z opozicijo in poudaril, da mora biti Avstrija močna država v središču Evrope in Evropske unije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Od nove vlade pričakuje, da ne bo zgolj jasno podprla pripadnosti Evropi, temveč bo aktivna tudi v prihodnji, skupni Evropi. Pri tem podpira Kurzovo izjavo, da bo proevropskost eden od temeljev nove vlade.

ÖVP je podprlo 31,5 odstotka Avstrijcev, socialdemokrate (SPÖ) 26,9 odstotka, svobodnjake (FPÖ) pa 26 odstotka volivcev. V parlament sta se uvrstili tudi stranki Neos (s 5,3 odstotka podpore) in Lista Pilz (s 4,4 odstotka podpore).

Avstrija pričakuje novo, črno-modro vladno koalicijo
Po prejemu mandata je Kurz napovedal, da se bo z ostalimi strankami čim prej pogovoril o oblikovanju vladne koalicije, poroča STA. “Želim sestaviti vlado, ki bo imela pogum in odločenost sprejeti prave spremembe,” je dejal. Najprej se bo sestal s predstavniki vseh petih strank iz parlamenta, nato pa se bo odločil glede koalicijskih pogajanj. Mnogi pričakujejo, da bo prišlo do koalicije ÖVP s FPÖ. Tako meni tudi  dosedanji avstrijski kancler, socialdemokrat Christian Kern, ki govori o novi, črno-modri vladni koaliciji.

A. L.