fbpx

Drama v središču Berlina; na gradbišču odkrili stokilogramsko bombo iz 2. svetovne vojne, policija evakuirala več tisoč ljudi

Slika je simbolična

Nemška policija je sporočila, da so v središču Berlina ponoči uspešno deaktivirali 100-kilogramsko bombo iz 2. svetovne vojne, ki je bila odkrita med gradbenimi deli v bližini znanega berlinskega trga Alexanderplatz. Pri omenjenem dogodku ni bilo poškodovanih. Stokilogramsko bombo, ki jo je med 2. svetovno vojno odvrglo ameriško vojaško letalo, so po poročanju STA odkrili v petek na gradbišču pri trgovskem centru, ki se nahaja v neposredni bližini znanega berlinskega trga Alexanderplatz. Zaradi varnosti so nato z območja evakuirali okoli 3.000 ljudi, vzpostavili pa so tudi 300-metrski varnostni pas, zaradi česar sta bila ovirana medkrajevni in regionalni železniški promet v okolici najdišča.

Sprva so imeli strokovnjaki pri deaktivaciji bombe nekaj težav, a ponoči so postopek vendarle uspešno zaključili, poškodovanih ni bilo. Zatem so se evakuirani ljudje lahko vrnili na svoje domove, ponovno pa je normalno stekel tudi železniški promet.

Foto: Süddeutsche Zeitung

V Nemčiji, kjer je še precej neeksplodiranih bomb iz 2. svetovne vojne, so deaktivacije bomb in s tem povezane evakuacije tudi sicer precej pogoste. Do največje tovrstne operacije doslej je prišlo v Frankfurtu leta 2017, ko je zaradi 1,4 tone težke britanske bombe moralo domove začasno zapustiti kar 65 tisoč prebivalcev.

M. D.