Drama v središču Berlina; na gradbišču odkrili stokilogramsko bombo iz 2. svetovne vojne, policija evakuirala več tisoč ljudi

Foto: Süddeutsche Zeitung

Nemška policija je sporočila, da so v središču Berlina ponoči uspešno deaktivirali 100-kilogramsko bombo iz 2. svetovne vojne, ki je bila odkrita med gradbenimi deli v bližini znanega berlinskega trga Alexanderplatz. Pri omenjenem dogodku ni bilo poškodovanih. Stokilogramsko bombo, ki jo je med 2. svetovno vojno odvrglo ameriško vojaško letalo, so po poročanju STA odkrili v petek na gradbišču pri trgovskem centru, ki se nahaja v neposredni bližini znanega berlinskega trga Alexanderplatz. Zaradi varnosti so nato z območja evakuirali okoli 3.000 ljudi, vzpostavili pa so tudi 300-metrski varnostni pas, zaradi česar sta bila ovirana medkrajevni in regionalni železniški promet v okolici najdišča.

Sprva so imeli strokovnjaki pri deaktivaciji bombe nekaj težav, a ponoči so postopek vendarle uspešno zaključili, poškodovanih ni bilo. Zatem so se evakuirani ljudje lahko vrnili na svoje domove, ponovno pa je normalno stekel tudi železniški promet.

Foto: Süddeutsche Zeitung

V Nemčiji, kjer je še precej neeksplodiranih bomb iz 2. svetovne vojne, so deaktivacije bomb in s tem povezane evakuacije tudi sicer precej pogoste. Do največje tovrstne operacije doslej je prišlo v Frankfurtu leta 2017, ko je zaradi 1,4 tone težke britanske bombe moralo domove začasno zapustiti kar 65 tisoč prebivalcev.

M. D.

  • xtc

    Matr so žalostni,da ni bila v Kreutzbergu.

  • to_mi_delaj

    Merklovo bi mogli tja poslat da se vsede nanjo in jo aktivira.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!