fbpx

Fidesz dokončno zapustil največjo evropsko stranko – Evropsko ljudsko stranko

Predsednik Fidesza Viktor Orban. (Foto: epa)

Madžarska stranka Fides dokončno zapušča Evropsko ljudsko stranko, največjo stranko v Evropskem parlamentu. “Predsedstvo Evropske ljudske stranke obveščamo, da Fidesz ne želi biti več članica Evropske ljudske stranke, zato v skladu z 9. členom statuta izstopa,” je mednarodni odbor največje madžarske stranke Fidesz sporočil v pismu generalnemu sekretarju EPP Antoniu Lopez-Isturizu.

Spor med Evropsko ljudsko stranko (EPP) in madžarsko stranko Fides je trajal že dlje časa. Sedaj so presekali trajajoče stanje in se poslovili od največje evropske stranke. “Čas je za slovo,” se je od EPP poslovila podpredsednica Fidesa in madžarska ministrica za družine Katlin Novak.

Fidesz je sicer v začetku marca izstopil že iz politične skupine EPP v Evropskem parlamentu, ki ima največ evroposlancev. Izstop so naznanili takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev Fidesza iz njenih vrst. Pred tem je stranka EPP marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza. Kot so tedaj pojasnili, zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne udeležujejo strankarskih sestankov ter da nimajo glasovalnih pravic in pravic kandidirati za položaje, poroča STA.

Odhod Fidesza lahko prestrukturira evropski politični prostor 
Po izstopu iz poslanske skupine prejšnji teden, so sedaj še dokončno zapustili vrste EPP. Izstop Fidesza lahko močno načne največjo evropsko parlamentarno stranko v evropskem parlamentu. Članici največje evropske stranke sta tudi Slovenska demokratska stranka in Nova Slovenijea. Strokovnjaka za evropsko politiko, nekdanji dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel in bivši evropski poslanec Lojze Peterle sta opozorila, da zaradi odhoda stranke madžarskega premiera Viktorja Orbana, lahko pride do prestrukturiranja celotnega evropskega političnega prostora.

“Evropska ljudska stranka je najmočnejša in najpomembnejša evropska stranka. Njej to notranje obračunavanje ne koristi, ker zmanjšuje njeno moč. Mislim pa, da je ta njena moč zelo pomembna in potrebna za Evropsko unijo. Tudi zaradi tega sem zaskrbljen. Če bi se stvar nadaljevala, se bodo našli še kakšni grešniki in navsezadnje bo ELS ostala v manjšini, kar bo imelo posledice za evropsko politiko,” je izstop madžarskega Fidesza iz Evropske ljudske stranke komentiral poznavalec mednarodnih odnosov in politik Dimitrij Rupel.

“Izstop Fidesza, je visel v zraku že nekaj časa. Lahko bi se zgodil že v času, ko se je odločalo o poročilu, ki naj bi ga pripravili trije modri možje … In glede tega poročila ni bilo enotnega mnenja, kaj storiti,” je povedal Peterle. Ko je šla politična skupina v nova pravila, je do izstopa tudi prišlo. Peterle je ob tem prepričan, da ne gre samo za vprašanje discipline ali vprašanje pravne države, ampak za večji konceptualni razhod oziroma razliko.

V bližnji prihodnosti naj bi že nastala evropska politična skupina, sestavljena iz evropskih strank, ki zagovarjajo suverenost lastne države, kar odločno zagovarja madžarski premier Viktor Orban ter preostali suverenisti.

Luka Perš