[Vroče] Kosovska opozicija javno obtožila Golobova “kosovska prijatelja” financiranja kampanje iz Gen-I!

Fotomontaža: Demokracija, STA, Facebook

Vodstvo Demokratske stranke Kosova (DSK) je včeraj obtožilo kosovskega premierja Albina Kurtija, da je skupaj z veleposlanikom Martinom Berishajem vpleten v afero financiranja volilne kampanje z denarjem iz Slovenije, iz Gen-I. 

Član predsedstva Demokratične stranke Kosova (DSK) Xhafer Tahiri je na novinarski konferenci sporočil, da je bila zadnja volilna kampanja predsednika vlade Kosova Albina Kurtija financirana s sumljivim denarjem, in ocenil, da se škandal samo še poglablja. Dejal je, da je govora o sto milijonih evrih družbe Gen-I, ki je osumljena financiranja Kurtijeve kampanje prek podružnice v Tirani, kamor je bilo nakazanih 14 milijonov evrov, poroča IndexHR

Tahiri je pozval izvršne oblasti v Prištini, naj raziščejo te obtožbe, ki po njegovem spodkopavajo integriteto kosovske vlade. Podpredsednica Demokratske stranke Kosova (DPK) Vlora Çitaku je zahtevala preiskavo in razrešitev kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja, ki ga je imenoval premier Kurti, in zatrdila, da nova dejstva dokazujejo njegovo vpletenost v škandal. Spomnimo: obstaja sum, da je Berishaj od leta 2019 do aprila 2022 od družbe Gen-I prejel najmanj 1,5 milijona evrov, ob tem pa se izognil davčnim obveznostim.

Kosovski premier Albin Kurti se je znašel v nemilosti kosovske opozicije. (Foto: epa)

Zneska ni prijavil kosovski protikorupcijski agenciji. Premier Kurti naj bi prejel milijone evrov od podjetja Gen-I za kampanjo svojega Gibanja Vetëvendosje (Samoodločba). Obstaja sum, da je bilo slovenskemu premirju Robertu Golobu vrnjenih 600 tisočakov gotovine. Kosovski mediji so o zadevi prvič poročali aprila lani. Tedaj je bilo objavljeno, da je Golob izvedel posle iz srbske podružnice družbe Gen-I v Berishajevo podjetje MB Consulting. Iz slednjega naj bi bilo dvignjenih 600 tisočakov in vrnjenih Golobu.

Kosovski organi pregona delujejo
Spomnimo, da je kosovska policija prejšnji teden aretirala izvršnega direktorja Kosovske energetske korporacije (KEK) Nagipa Krasniqija. Aretiran je bil po nalogu posebnega državnega tožilstva, saj je bil obtožen več kaznivih dejanj, in ga pridržali do 48 ur. Kot smo že pisali, je bil Krasniqi prav tako vpleten v preiskave kosovske policije proti veleposlaniku Martinu Berishaju, Golobovi finančni muli. Le mesec pred aretacijo se je Krasniqi v Zagrebu srečal z Berishajem in ostalimi energetskimi ponudniki.

Medtem ko kosovski organi pregona aktivno preiskujejo primer, pa se znotraj slovenske policije ne dogaja nič. Ker je ta politično ugrabljena in podrejena premierju Golobu, je edini način ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki pa jo ovira politično kupčkanje Nove Slovenije z oblastjo.

Domen Mezeg