fbpx

Grozljivo: Džihadisti grozijo z atentatom na štiriletnega princa Georgea

Foto: Printscreen

Skrajneži Islamske države so prek družbenih omrežij zagrozili, da bodo ubili princa Georgea. Prek mobilne aplikacije Telegram so sporočili, da niti kraljeve družine ne bodo pustili pri miru, kar posredno nakazuje na grožnjo. To sicer ni prva grožnja kraljevi družini, saj so privrženci Islamske države grozili tudi kraljici.

Ti dogodki so v javnosti, predvsem med Britanci, dvignili veliko prahu. V odzivih na Twitterju so bili ljudje zaskrbljeni. Eden izmed podpornikov kraljeve družine je zapisal: ”Ljudje grozijo princu Georgeu?! Saj je samo otrok. Kaj je narobe s temi ljudmi?!” Spet drugi je zapisal: ”Princu Georgeu so grozili z atentatom. Kje je zdaj kakšen ukrep? Kaj, za vraga, je narobe s to državo?”

Slike štiriletnega princa so se pojavile tudi na neki aplikaciji s pripisom ”šola se začenja zgodaj”, objava pa je vključevala tudi arabsko besedilo, ki naj bi bilo pesem. Besedilo bi lahko prevedli kot: ”Ko vojna prihaja z melodijo strelov, se mi zanašamo na vero in želimo maščevanje.” Pod fotografijo pa je še pretresljiv zapis: “Niti kraljeve družine ne bomo pustili pri miru.”

Grožnje je treba vzeti resno
Britanske oblasti strogo nadzorujejo in raziskujejo sporočila in morebitne prihodnje grožnje. Odločni so, da bodo preprečili teroristični napad. Barry Spielman, čigar podjetje spremlja dogajanje na Telegramu, je po poročanju Daily Maila opozoril, da je treba grožnje vzeti zelo resno. “Grožnja princu Georgeu je srhljiva. Smo v časih, ko bi nas moralo zelo skrbeti, in nujno je, da čim prej odkrijemo takšne stvari.”

V nevarnosti so tudi drugi
Zaskrbljeni pa so tudi glede dostopnosti do princa, saj lahko v njegovo šolo pride prav vsak, tako pa ogroža tudi druge otroke ter celotno okolico. Štiriinpetdesetletni prebivalec, ki živi v okolici prinčeve šole, je dejal: ”Živim le 200 metrov stran od šole in me zelo skrbi za prinčevo varnost, bojim se tudi, da je celotno območje zdaj za teroriste pravi magnet.”

Samo nekaj dni pred tem, ko se je začela šola, pa je neka ženska na spletu objavila video, ki prikazuje, kako preprosto je priti v prinčevo šolo.

N. Š.