fbpx

Lahko bi rekli, da so bili na 24ur glede Hrvaške in njene “problematičnosti” zgolj površni, a to bi bila navadna laž

Foto: STA

Hrvaška je postala “problematično dete Evropske unije”, so prenesli poročanje norveškega dnevnika na 24ur in se obregnili ob dejstvo, da se Hrvati drznejo upreti bruseljskim birokratom v njihovi noriji po več raznolikosti, medtem ko slovenska vlada migrante sprejema.

Največji problem na Hrvaškem naj bi bila po pisanju 24ur nacionalizem in širjenje “proustaškega revizionizma v državi, kjer obstajajo močne sile, ki želijo revidirati preteklost”. Ta izjava se izkaže za še kako boso, ko se spomnimo, da je tudi sama Norveška dala svetu izraz kvizlinštvo, ob tem pa se pozablja, da so Norvežani med II. svetovno vojno ravno tako kot Hrvati sodelovali s Hitlerjem.

Kar pa se tiče revizionizma v Sloveniji, se lahko samo spomnimo pogroma ZZB NOB nad zgodovinarjema dr. Jožetom Možino in dr. Jožetom Dežmanom zaradi razkritja zgodovinskih dejstev o povojnih pobojih na Slovenskem.

Kritični do nacionalistov na Hrvaškem, lastnega Breivika pozabljajo
“Nacionalisti na Hrvaškem so sovražno nastrojeni do beguncev, pripadnikov skupnosti LGBT, neodvisnih novinarjev, umetnikov, aktivistov za človekove pravice in vseh, ki so drugačni od njih ali razmišljajo drugače,” so zapisali pri časopisu Dagsavisen in pozabili s čimerkoli podkrepiti svoje trditve. Navsezadnje, po merilih Dagsavisena je te dni tudi Dalajlama nacionalist, ki je sovražno nastrojen do beguncev.

Dalaj Lama in Anders Breivik (Vir: Twitter)

Druge kategorije, ki jih naštevajo, pa so klasični predstavniki radikalne levice, ki na Hrvaškem ne uspeva, saj v nasprotju z Zahodno Evropo južni sosedje niso pripravljeni prodati svoje identitete in svoje krvavo pridobljene neodvisnosti na oltarju raznolikosti. O sovražni nastrojenosti do naštetih kategorij bi znali Norvežani še največ povedati, saj je ravno na Norveškem Anders Breivik v terorističnem napadu z bombo najprej ubil 8 ljudi in nato v strelskem pohodu še 69. Mogoče bi bilo bolje pomesti pred lastnim pragom.

“Problematični” nacionalisti
“Nacionalisti in branitelji vlečejo vzporednice med NDH in vojno za neodvisnost Hrvaške v 90-ih letih prejšnjega stoletja, zato ni presenetljivo, da se dandanes na Hrvaškem uporablja ustaški pozdrav Za dom spremni,” so zapisali na 24ur. Prvi problem take izjave je, da je norveški dnevnik narobe prevedel pozdrav, namreč, v članku so pozdrav prevedli kot “Pripravljeni za domovino” (For hjemlandet beredt), kar kaže, da ne gre za poskus novinarstva in objektivnega poročanja, temveč za grajenje podobe glede na osebno agendo.

Dejstvo je, da je pozdrav “Za dom spremni” starejši od II. svetovne vojne in ustašev, ki so ga na neki točki v zgodovini uporabljali. Da je res tako, potrjuje raba pozdrava še leta 1939 v tedniku Hrvatsko jedinstvo, torej še v času Kraljevine Jugoslavije, ko je bilo ustaško gibanje v državi prepovedano. Po tej logiki bi bilo prepovedano graditi ceste, saj je Hitler gradil ceste.

Proslava priključitve Primorske matični domovini v Komnu 2018 brez slovenskih zastav. (Vir: Twitter)

Kar pa se tiče nacionalnega ponosa v Sloveniji, lahko vzamemo samo sobotno proslavo vrnitve Primorske matični domovini, ki je potekala v Komnu. Nikjer nobene slovenske zastave. Vse polno rdečih zastav morilske komunistične ideologije in zastav propadle skupne države, nikjer pa slovenske zastave. Zdi se, da za razliko od hrvaških nacionalistov, ki se ukvarjajo z vprašanji tukaj in zdaj, slovenski levičarji še vedno vzdihujejo za skupno državo, ki je Slovenijo spremenila v masovno grobišče.

Aktivna vloga Cerkve v družbi
24ur gre ravno tako v nos angažiranost Katoliške cerkve na Hrvaškem, ki je trdno nastopila proti ratifikaciji Istanbulske konvencije, ki državam vsiljuje ideologijo spola. Na 24ur so to pozabili omeniti. Dovolj je bilo reči, da Istanbulska konvencija govori “o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini”. Ob takšnem načinu poročanja bi kdo še pomislil, da Katoliška cerkev na Hrvaškem podpira pretepanje žensk. Lahko bi rekli, da so kolegi na 24ur samo površni, a bi to bila navadna laž.

Katoliška cerkev na Hrvaškem je ostro nastopila proti ratifikaciji Istanbulske konvencije, ki vsiljuje ideologijo spola. (Foto: iStock)

“Vse večji in razširjeni nacionalizem in avtoritarno upravljanje, ki predstavljata temelj upravljanja z državo, nista z ničemer izzvana,” so zapisali na 24ur. Ob taki slaboumni izjavi se lahko vprašamo, kakšen učinek pa ima migrantska kriza, če ne ravno vzpon patriotizma po Evropi zaradi evropskih politikov, ki so na prvo mesto postavili ilegalne migrante namesto lastnih državljanov.

24ur zmotil roman o hrvaški begunki
Za konec so se na 24ur odločili, da za razliko od norveškega dnevnika dodajo piko na i. Tako so v zobe vzeli roman Stjepana Tomaša ‘Moj tata spava s anđelima – Mali ratni dnevnik’, ki v obliki dnevnika pripoveduje doživljanje vojne za hrvaško neodvisnost skozi oči desetletne deklice. Roman je izšel leta 1992, še danes pa je del obveznega branja v osnovni šoli. Po trditvah 24ur “roman slavi ustaštvo kot edinstveni izraz domoljubja ter slavi ustaške zločince in pozdrave, hkrati pa spodbuja nestrpnost do srbskega prebivalstva”, kar ne more biti dlje od resnice.

To je nekaj, kar bi vsakemu zgodovinarju moralo biti takoj jasno. Med II. svetovno vojno in hrvaško vojno za neodvisnost je minilo 45 let. Tomašev roman pripoveduje o vojni za hrvaško neodvisnost. Kako so na 24ur prišli do slavljenja “ustaških zločinov in pozdravov” ter “spodbujanja nestrpnosti do srbskega prebivalstva”, je vprašanje, ki je še kako na mestu. Sploh, ker je to nazadnje pripoved begunke, ki mora zapustiti svojo državo pred sovražnim agresorjem in pobegniti v Avstrijo. Izgleda, da na 24ur odobravajo samo “begunce” iz Afrike in z Bližnjega vzhoda.

Ivan Šokić