Kdo so nova generacija ruskih oligarhov

Iz leve proti desni Arkadij Volož, Roman Abramovič, Tatjana Bakalčuk in Andrej Gjurov (foto: epa, FB)

Leto 2022 je zabeležila vojna v Ukrajini, ki si jo bodo za vselej zapomnili tudi ruski oligarhi. Še posebej to velja za tiste, ki jim je bilo zamrznjeno premoženje, hkrati pa se na novonastalo situacijo niso mogli prilagoditi. Mnogi od njih so izgubili ogromno, govorimo o milijardah dolarjev. In medtem ko so nekateri celo leto izgubljali, so nekateri uspeli celo povečati kapital. Medij The Insider je namreč objavil seznam “poražencev” med ruskimi oligarhi in naznanil nove.

Leta 2022 je premoženje oligarhov zaradi vojne v Ukrajini in uvedenih sankcij začelo strmo upadati, vsi poslovneži pa se niso mogli prilagoditi novim razmeram. Nekateri so izgubili ogromno, medtem, ko so drugi ogromno zaslužili. Glede na letno poročilo Urada za izvajanje finančnih sankcij so bile sankcije uvedene proti 1.271 ljudem, vključno z Romanom Abramovičem in “kraljem niklja” Vladimirjem Potaninom, drugim najbogatejšim Rusom. Skupno je dva ducata bogatih Rusov, ki jih spremlja Bloombergov seznam, ki se dnevno posodablja, leta 2022 izgubilo približno 95 milijard dolarjev.

Tako Index kot Bloomberg sta kot največjega poraženca izpostavila Romana Abramoviča. Nekdanji lastnik nogometnega kluba Chelsea FC je bil največji poraženec, saj se je glede na Bloombergov Index milijarderjev njegovo premoženje v letu 2022 iz 14,5 milijard zmanjšalo na dobrih 8,1 milijarde dolarjev. Abramovič je bil eden prvih oligarhov, ki je bil podvržen sankcijam Združenega kraljestva. Največja izguba je bil nogometni klub Chelsea, ki ga je bil Abramovič prisiljen prodati, potem ko so ga Velika Britanija, Evropska unija, Švica, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija uvrstile na seznam sankcioniranih oseb. Tesne vezi Abramoviča z britanskimi elitami, pa tudi njegov neformalni status pogajalca med Ukrajino in Rusijo, Abramoviču niso pomagali. Ves svet je upal, da bo oligarh zaradi svojega pristopa do odločevalcev pomagal ustaviti sovražnosti ali vsaj obrniti zadevo v pogajalsko tirnico, a Abramoviču Putina ni uspelo prepričati.

Ruski IT sektor
Ne seznamu Indexa je med prvimi poraženci Arkadij Volož in ruski IT sektor nasploh. Odhod ustanovitelja Yandexa je pokončal ruski IT-boom, saj so bili pritiski Putina in poskusi zatiranja virov na podjetje preveliki. Rusija je mlade startupe izgubila, Putinu pa so ostali tehnološki monopoli, ki jih vodita Herman Gref in Aleksej Kudrin. Že marca 2022 je Arkadij Volož izgubil skoraj 2 milijardi dolarjev in status milijarderja, delnice Yandexa pa so na vrhuncu ruske invazije na Ukrajino padle za skoraj 60 odstotkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin in Arkadij Volož, ustanovitelj Yandexa (foto: epa)

Medtem ko je Volož eden od poražencev, je Pavel Durov zapolnil praznino v IT sektorju in velja za zmagovalca. Ta soustanovitelj ruskega družbenega omrežja VKontakte je z osebnim zgledom pokazal, da je edini način, da rešijo ruski IT sektor pred potopom, preseliti podjetje in ga odpreti v tujini. Mnogi ruski podjetniki so šli do konca in poskušali zgraditi svoje podjetje v Rusiji. Vendar je primer Olega Tinkova pokazal, do česa lahko to privede. Durov je velik uspeh dosegel šele po odhodu iz Rusije.

Pavel Durov (foto: FB)

Durovov glavni dosežek, super priljubljena aplikacija za sporočanje Telegram, je leta 2022 utrdila svoj status globalnega in neregionalnega igralca. Medtem ko so do leta 2022 mnogi Telegram povezovali z dvomljivimi informacijami, ki jih nihče ni mogel preveriti, sta vojna v Ukrajini in brutalna cenzura ruske vlade aplikacijo spremenili v enega redkih virov objektivnih informacij o tem, kaj se v resnici dogaja na ukrajinskem bojišču.

Rusko bančništvo
Med poražence Index uvršča Olega Tinkova in rusko bančništvo na sploh, saj je ta izgubil banko, ki je Rusom zagotavljala kakovostne storitve in je z delovanjem radikalno spremenila pravila tržne igre. Ko pa se je vlada odmaknila iz bančnega sektorja zaradi Tinkovove “neposlušnosti in nelojalnosti” v prvih mesecih vojne, je ta znatno izgubil. Zdaj je ruski bančni sektor obsojen na stagnacijo. Rusi so še vedno revni, finančne institucije se soočajo z rekordnim odlivom denarja od posameznikov, državljani poskušajo denar odnesti v tujino, banke pa poskušajo nekako nadomestiti izgube kapitala. In vlada na drugi strani ne potrebuje konkurenčnega okolja – banke so dobile nalogo financiranja proračunskega primanjkljaja, nikomur več ni mar za kakovostne storitve za stranke. Bančnika Mihail Fridman in Pjotr ​​​​Aven sta prav tako morala zapustiti upravni odbor banke Alfa, nato pa še svoje britansko podjetje LetterOne, investicijsko družbo, pri delu katere nista mogla več sodelovati. Tako Fridman kot Aven sta imela nepremičnine v Londonu in se počasi ustalila v tujini, dokler vojna ni razbila te idile.

Nekdanji lastnik banke Tinkoff Oleg Tinkov in novi lastnik Vladimir Potanjin (foto: epa, Nornickel)

Kljub padcu ruskega bančništva je situacijo dobro izkoristil Vladimir Potanjin, novi lastnik banke Tinkoff in prijatelj Vladimirja Putina. Potanjin, ki ima v lasti NorNickel, podjetje za rudarjenje in taljenje niklja in paladija, je ocenjen na 28,5 milijarde dolarjev, kar je 2,37 milijarde dolarjev manj v enem letu. Je pa Putinov prijatelj letos sklenil dva izjemno uspešna posla, ki ju ne bi mogel izpeljati, če bi živel v državi s tržnim gospodarstvom in demokratičnimi institucijami. Potanjin je namreč z velikim diskontom kupil dve veliki banki, in sicer Tinkoff in Rosbank.

Slabo leto za rusko metalurgijo in dobro leto za gnojila
Aleksej Mordašov in ruska metalurgija nasploh sta “pristala” na petem mestu. Leto 2022 je bilo za glavnega delničarja ruskega metalurškega velikana Severstal slabo, izgubil je status najbogatejšega človeka v Rusiji. Njegovo premoženje se je zmanjšalo za kar 10,1 milijarde dolarjev, njegovi industriji pa v prihodnosti ne obetajo nič dobrega. Po drugi strani pa se je med zmagovalce uspelo uvrstiti Andreju GurjevuDmitriju Mazepinu in Andreju Meljničenku, oligarhom, ki služijo denar s proizvodnjo gnojil. V prvih devetih mesecih leta 2022 se je čisti dobiček PhosAgre skoraj podvojil, Mazepin pričakuje, da bo Uralhim zabeležil 3,8 milijarde dolarjev dobička, Eurochem pa je poročal o skoraj petkratnem povečanju čistega dobička. Gurjev, lastnik PhosAgro, je edini ruski milijarder, ki mu je uspelo povečati svoje premoženje. Povečal ga je za 1,2 milijarde dolarjev.

Andrej Gurjev (foto: Twitter)

Povečanje prihodkov je povezano s skokom cen gnojil, ki jih je zaradi vojne v Ukrajini primanjkovalo. Izvoz gnojil je bil otežen, države so se soočale z lakoto. Septembra je generalni sekretar ZN António Guterres določil, da je treba odstraniti vse ovire za izvoz gnojil.

Največ sta profitirali spletna trgovina in plinska industrija
Prvo mesto med “zmagovalci” je zasedla ustanoviteljica podjetja Wildberries Tatjana Bakalčuk in spletne trgovine nasploh. Njeno premoženje je sicer s 13 milijard dolarjev padlo na 2,1 milijarde dolarjev, vendar je to zavajajoč podatek, saj je zlom povzročil zaton celotnega ruskega borznega poslovanja. V prvih 9 mesecih leta 2022 je promet spletne trgovine v Rusiji narasel skoraj 1,5-krat, novembra pa sta podjetji Wildberries in Ozon prvič presegli prodajo kitajskega AliExpressa, ki se bo verjetno popolnoma umaknil z ruskega trga. Ob tem so posli Tatjane Bakalčuk predstavljali več kot polovico prodaje.

Ustanoviteljca podjetja Wildberries Tatjana Bakalčuk (foto: FB)

Ker je bila vloga plina leta 2022 ena od ključnih, sta se med zmagovalce uvrstila tudi Leonid Mihelson in Igor Sečin. V zadnjem letu je Michelson izgubil skoraj 8 milijard dolarjev, njegovo premoženje pa je padlo na 24,6 milijarde dolarjev. Dogodki leta 2022 pa so pripomogli, da je njegov ključni ‘otrok’ Novatek izpodrinil celo Gazprom. Gazprom je lani izgubil večino dobavnih poti plina v Evropo. Eden od krakov ukrajinskega plinovoda GTS ne deluje, plinovod Jamal-Evropa je v stanju mirovanja, plinovoda Severni tok 1 in 2 pa po sabotaži tako rekoč ne obstajata. Kljub izpadu Gazpromove dobave, se je Novatek držal precej dobro, leto 2023 pa podjetju odpira priložnosti brez primere – navsezadnje za ruski plin še niso bile uvedene sankcije, kar pomeni, da bi lahko pomemben delež Gazproma na evropskem trgu pripadel Novateku.

Tanja Brkić