fbpx

Na lokalnih volitvah v Rusiji slavila Putinova Združena Rusija, v dveh regijah zmagala opozicija zastrupljenega Navalnega

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: EPA)

V nedeljo, 13. septembra 2020, so v Rusiji potekale lokalne volitve v katerih naj bi po pričakovanjih sodelovalo okoli 35 milijonov ljudi v več kot 80 regijah, ki so glasovali na okoli 9 tisoč voliščih in odločali o izbiri 17 regionalnih guvernerjev.

V nedeljo, 13. septembra 2020, so v Rusiji potekale volitve, ki bi jih lahko najlažje opisali kot lokalne. Rusi so v določenih regijah izbirali guvernerja, volili predstavnike regionalnih parlamentov, izbirali guvernerja in volili predstavnike regionalnega parlamenta, imeli nadomestne volitve za izbiro predstavnika v ruskem parlamentu znotraj regije ali pa izbirali guvernerja in imeli nadomestne volitve za izbiro predstavnika znotraj regije za ruski parlament.

Sodeč po prvih rezultatih volitev je zmagovalka vladajoča stranka ruskega predsednika Vladimirja Putina. Vseh njenih 12 regionalnih guvernerjev je bilo na tokratnih volitvah ponovno izvoljenih.

Lokalne volitve v Rusiji (vir: Europe Elects)

Generalni sekretar Putinove Združene Rusije Andrey Turchak je po poročanju Reutersa povedal, da je stranka na volitvah, ki so služile za poskusno vožnjo pred parlamentarnimi volitvami naslednje leto zabeležila prepričljivo zmago.

Seveda vsi niso bili zadovoljni. Kritikom ni bilo všeč, da so ljudje lahko svoj glas oddali v razponu treh dni, zaradi česar naj bi bilo težje opaziti potencialno volilno prevaro. Ob tem je bila določenim – domnevno na podlagi sprememb volilne zakonodaje, ki je bila potrjena z več kot dvotretjinsko večino spomladi – onemogočena kandidatura na volitvah. Odpadli so številni kandidati opozicije z mesti v parlamentu, tudi pripadniki Komunistične partije. Spremenjena ruska volilna zakonodaja od izvoljenih funkcionarjev zahteva, da imajo samo eno – rusko državljanstvo. Ravno tako so omejitve glede posedovanja premoženja oziroma nepremičnin v tujini.

Zmage v Novosibirsku in Tomsku so zabeležili podporniki zastrupljenega Sergeja Navalnega. “To v celoti razbije celoten mit o dveh odstotkih liberalcev in njihovi podpori med hipsterji znotraj obroča vrtov (v Moskvi),” je komentiral njegov tesni zaveznik, Leonid Volkov.

Ivan Šokić