Naslednica Merklove AKK pod plazom kritik zaradi katastrofalnih rezultatov na lokalnih volitvah

Novopečena nemška obrambna ministrica in predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer (foto: EPA)

Po zadnjih lokalnih volitvah v nemški deželi Turingiji se je na naslednico Angele Merkel predsednico CDU Annegret Kramp-Karrenbauer zaradi slabih rezultatov volitev, na katerih je stranko prehitela AfD, vsul plaz kritik. Vseeno CDU napoveduje, da bodo raje kot z desničarsko AfD sklenili koalicijo z Levico, ki je naslednica komunistične partije Vzhodne Nemčije.

Porazni rezultati na Evropski parlamentarnih volitvah, porazni rezultati na zadnjih treh regionalnih volitvah. Naslednica Angele Merkel na čelu CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, pa je vedno ljubša tarča kritikov znotraj stranke.

Čeprav se je pričakovalo, da bo AKK, kakor je znana Kramp-Karrenbauerjeva, na naslednjih parlamentarnih volitvah na mestu kanclerke nasledila Merklovo, pa po pisanju Telegrapha številni dvomijo o tem.

AKK je namreč deležna številnih kritik zaradi padca priljubljenosti stranke na račun AfD. A bolj kot AKK je tu kriviti celotno stranko z Merklovo na čelu.

Ko “desna” sredina raje kot z desnico, gre v koalicijo z radikalno levico
Namreč raje kot z desno AfD, v Turingiji obljubljajo koalicijo z radikalnimi levičarji v Levici, ki je naslednica vzhodnonemške komunistične partije. Levica naj bi bila manjše zlo, saj so na nemški nacionalni televiziji vodilnega kandidata AfD Björna Höckeja primerjali z Adolfom Hitlerjem.

To odločitev pa podpirajo tako kritiki kot podporniki AKK. Medtem, pa CDU izgublja podporo volivcev, protimigrantski AfD pa pridobiva. V Turingiji je z 31 odstotki glasov slavila Levica, s 23,4 odstotki je sledila AfD, na tretjem mestu je z 21,8 odstotki končala CDU, z 8,2 odstotki je sledila SPD, Zeleni so dobili 5,2 odstotka glasov in liberalna FDP 5 odstotkov.

“Bila sem izvoljena za vodjo. Če komu to ni všeč, naj tako pove in me izzove za položaj predsednika stranke na konferenci stranke čez tri tedne,” je vsem potencialnim izzivalcem znotraj stranke sporočila AKK.

Ivan Šokić

 • Unikatna

  Nekam me spominja na SLO!!! Raje z levico kot z desnico!

 • AlternativaZaSlovenijo

  Bemti, vzrok vseh težav so ravno Nemci. I. sv. vojna, II.sv. vojna in wilcomen migranti. Pa tko lepo je bilo živet v Evropi na prelomu stoletja tja do I.sv vojne. Mal smo se gregckal znotraj monarhij, drugače pa je bila blaginja. In potem se njihov cesar spomnn, da bi se šel vojne iz čistga dolgcajta

 • xtc

  No pa se vedno bolj izrisuje,da je CDU v bistvu postala prikrita levičarska tranka,ki ima Kanclerko bivšo STASI Maedschen..
  Očitno CDU skrapa vse bolj levo in temu priimerni so tudi rezultati,ki so vse slabši in ŠE slabši bodo-AFD bo kmalu nasjmočnejša stranka,ki bo tudi dala kanclerja in to izdajalci Nemčije NE morejo ustavit nato bo moral Nemški narod počistiti z njimi,kot tudi z tistimi,ki se pač nočejo asimilirati tako ali drugače.
  Definitivno bo AfD prevzela oblast za njen uspeh pa so zaslužni ravno Shultz,Merckel in Grune polni turške bagre in ostalih,kakor koli že bolj zmerjajo AfD močnejša bo in še hitreje bo rasla ampak,ko pride čas bodo morali pa sprejeti kazen za svoje žalitve in izdajo naroda.