fbpx

Nora Evropa: Poglejte spletno stran, ki spodbuja poligamijo in muslimanom “pomaga” pri izbiri druge, tretje ali četrte žene

Foto: Printscreen

Je poligamija še vedno nezakonita v Veliki Britaniji? Če to drži, potem bi bilo treba ukiniti naslednjo spletno stran. Velika Britanija se bo morala namreč tako kot tudi številne druge zahodne države odločiti, če se bo ukvarjala z izvajanjem lastne zakonodaje in zaščito lastne kulture ali pa bo še naprej nadaljevala z izjemami, ki bodo vodile v preoblikovanje v šeriatsko državo.

Spletna stran, ki pomaga britanskim muslimanom, da si najdejo drugo ženo, ima kar 100 tisoč uporabnikov. Tovrstna praksa pa mlajše ženske pogosto podvrže nasilju in trgovanju z belim blagom.

Koran dovoljuje več žena
V Veliki Britaniji so poligamni zakoni veljavni le, če so sklenjeni v državah, kjer je to zakonito. Britanska zakonodaja pa ne preprečuje izvajanja neregistriranih verskih obredov. Večina muslimanov v Veliki Britaniji namreč ne prakticira poligamije, vendar se skladno z nekaterimi razlagami korana moški lahko poroči z dvema, tremi ali štirimi ženami dokler z vsemi ravna pravično in enakovredno.

Foto: YouTube

Med registriranimi uporabniki prevladujejo moški
Oblikovalec strani SecondWife.com Azad Chaiwala je povedal, da je ta nastala zaradi njegove potrebe po tem in dodal, da je menil, da se tudi drugi znajdejo v podobni situaciji. “Ta stran ponuja boljšo možnost kot bi jo prostitucija, ki je škodljiva za medsebojne odnose.” Med 100 tisoč ljudmi, ki so se registrirali na strani, prevladujejo moški, kljub temu pa oblikovalec strani navaja, da stran ni bila vzpostavljena zgolj zaradi potrebe moških, ampak tudi žensk, ki si želijo vstopiti v takšne zakone. Po besedah Chaiwala se za takšne zakone pogosto odločijo zelo uspešne ženske.

Yasmin Rehman iz Centra za sekularni prostor pa je ocenil, da je vsebina strani izjemno nevarna in pozval politike k ukrepanju. “Chaiwala promovira neenakost in izkoriščanje žensk, podcenjuje, kaj je bistvo zakonske zveze in na ta način še služi.” Rehman, ki je musliman, je dodal, da meni, da se Chaiwala spregledal veljavne zakone in izrazil prepričanje, da je to nesprejemljivo, saj pozna številne ženske po svetu, ki so tarče trgovine z ljudmi in prostitucije.

H. M.