fbpx

Novorojenček v Londonu pozitiven na Covid-19!

Slika je simbolična (Foto: iStock)

V Veliki Britaniji so potrdili prvi primer okužbe s Covid-19 pri novorojenčku, njegovo mati so v bolnišnico sprejeli zaradi simpomov, ki so kazali na pljučnico.

V bolnišnici v Enfieldu so potrdili okužbo s koronavirusom Covid-19 pri komaj 19 minut starem novorojenčku, mater so sprejeli v bolnišnico zaradi “pljučnice”, rezultati pozitivnega testa na Covid-19 pa so prišli šele po rojstvu otroka.

Pri britanski NHS so že izdali priporočilo, da se vse osebje, ki je bilo v stiku z mamico in njenim otrokom, samoizolira.

Ni znano, kdaj je bil otrok okužen
Za zdaj po pisanju Guardiana ostaja neznanka, ali se je novorojenček okužil še v maternici, ali pa je okužbo staknil med porodom. Medtem, ko so mater že premestili v specializirano infekcijsko bolnišnico, se otrok za zdaj še vedno nahaja v bolnišnici v Enfieldu.

Zemljevid okuženih s Covid-19 18.3.2020 (vir: Johns Hopkins University)

So pa zato bili toliko bolj skopi z informacijami uradni viri univerzitetne bolnišnice North Middlesex, kjer je potekal porod. “Dva pacienta na univerzitetni bolnišnici North Middlesex sta bila pozitivna na koronavirus,” so sporočili.

Pri tem so poudarili, da ostaja varnost njihovih pacientov in osebja najvišja prioriteta bolnišnice. Strahove pa ravno tako miri britanska vlada, ki vztraja, da ni nobenih kliničnih dokazov, ki bi kazali, da se virus lahko prenaša preko materinega mleka. Ravno tako po njihovih trditvah naj ne bi bile v nevarnosti nosečnice.

V Veliki Britaniji so po zadnjih uradnih podatkih našteli 1.950 primerov okužbe s Covid-19. 71 ljudi je do sedaj umrlo, 65 si jih je opomoglo. Ob tem je pomembno poudariti, da so se Britanci odločili, da namesto samoizolacije stavijo na čredno imunost. Metoda je vsekakor sporna, saj predvideva čim večje število okuženih.

Ivan Šokić