Upokojenca je cestna blokada podnebnih aktivistov tako ujezila, da ju je ustrelil

V Panami je upokojeni ameriški odvetnik in univerzitetni profesor Kenneth Darlington ustrelil in ubil dva podnebna aktivista, ki sta na podnebnem protestu proti odprtju rudnika bakra, ki bi prinašal do 375 milijonov dolarjev prihodkov na leto, blokirala cesto. Darlington je bil aretiran na kraju dogodka, kjer so ga obtožili umora z oteževalnimi okoliščinami in nezakonite posesti strelnega orožja.

77-letni Kenneth Darlington, sicer rojen v Panami, a z državljanstvom ZDA, je na avtocesti 55 milj zahodno od mesta Panama obstal v prometnem zamašku. Le-tega so povzročili protestniki, ki so nasprotovali nedavnemu dogovoru, ki ga je za ponovni zagon rudnika bakra s kanadskim podjetjem sklenila panamska vlada.

Protestniki, ki so jih spremljali lokalni fotografi in televizijski novinarji, so avtocesto blokirali s pnevmatikami, zastavami, drevesnimi vejami in kamenjem. Darlington, ki ga je razjezilo, da je ostal ujet v prometu, je, preden je izstopil iz avtomobila, dejal: “Tukaj se bo to končalo,” je poročala panamska televizija TVN.

Prekipelo mu je
Na videoposnetku, ki je prišel v javnost, je Darlington od protestnikov najprej zahteval odgovor, kdo je vodja protesta. Ker odgovora ni dobil, je s pištolo v roki začel odstranjevati ovire s ceste, nato pa naj bi ga eden od protestnikov vprašal, zakaj ne strelja. Darlington je odgovoril: “Želite biti prvi?” in začel streljati. Prvi podnebni aktivist je bil takoj mrtev, drugi se je najprej prijel za ramo, nato pa se je zgrudil in obležal ob robu ceste. Ubita sta bila dva učitelja, Abdiel Díaz, ki je umrl na kraju dogodka, in 62-letni Iván Rodríguez, ki so ga odpeljali na kliniko Juan Vega Méndez, vendar je med prevozom umrl. Darlington je nato s pištolo v roki odstranil cestne blokade, nato pa se je vrnil v svoj avtomobil in se hotel odpeljati s kraja dogodka, a mu je sopotnica to preprečila in poklicala policijo, ki je strelca aretirala.

Škoda zaradi protestov
Podnebni protesti proti ponovnemu odprtju rudnika bakra, v katerih so sodelovali sindikati gradbenih delavcev in učiteljev, so pred streljanjem trajali že tri tedne in so močno blokirali vso Panamo. Za ponovni zagon rudnika bakra sta se 20. oktobra dogovorili panamska vlada in kanadsko podjetje. Kopali ga bodo v džungli zahodno od mesta Panama. Rudnik bi ustvaril 375 milijonov dolarjev prihodkov na leto. Kot je poročal Reuters, so blokade, ki so jih postavili protestniki, podjetjem povzročile do 80 milijonov dolarjev izgube na dan, šole pa so morale biti zaprte več kot teden dni. Od začetka protestov naj bi bilo zamujenih tudi na tisoče zdravniških pregledov, ker so bolniki obtičali v zastojih.

Image

C. T.