fbpx

Radodarno 2016: Migranti Nemčijo stali 3 milijarde evrov več, kot so načrtovali

Foto: epa

Nemški konservativni Junge Freitheit piše, da so stroški z nastanitvijo in oskrbo migrantov v Nemčiji bistveno višji od načrtovanih, oziroma, če jih citiramo: “Stroški z migranti so eksplodirali!”

Nemčija je namesto načrtovanih 17 milijard evrov v svojih zveznih državah porabila leta 2016 okoli 20 milijard evrov za migrante. Junge Freiheit se je dokopal do uradnih številk in predstavil stroške po posameznih nemških pokrajinah.

Omenjeni portal je prišel do ugotovitev, da so v Berlinu za migrante v letu 2016 načrtovali 0,6 milijarde stroškov, a so se krepko ušteli! Celoten znesek, ki so ga porabili za migrante, je namreč kar ena milijarda evrov!

Matematika gre slabo od rok tudi tistim v Hamburgu, Severnem Porenju-Vestfaliji in še kje. V Hamburgu so namreč načrtovali 0,62 milijarde evrov, porabili pa so 820 milijonov! Prav tako v Severnem Porenju – Vestfaliji, kjer so za migrante načrtovali 4,6 milijarde evrov, dejansko pa so porabili 4,6 milijarde evrov.

Sicer pa Junge Freiheit dodaja, da so tudi ob koncu leta 2015 nemške zvezne dežele ocenile, da bodo v letu 2016 potrebovale 16.820.000.000 evrov.

Zanimivo pa je tudi, kakšni so razlogi za tako huronsko povečanje stroškov od pričakovanih. Nemški medij navaja, da so med najbolj očitno povečanimi ravno stroški za mladoletne migrante brez spremstva odraslih, pa tudi dodatni stroški za najem stanovanj. Očitno pa se bodo stroški še povečali, saj bodo morali v Nemčiji zgraditi še več vrtcev in dnevno-varstvenih centrov. 

V letošnjem letu pa bo morala Nemčija iz sklada za zdravstveno zavarovanje nameniti v zdravstveno blagajno kar 1,5 milijarde evrov za financiranje stroškov zdravljenja migrantov.

Marjanca Scheicher