Španska vlada ostro zanika obtožbe Katalonije glede izvajanja državnega udara

Foto: epa

Španski zunanji minister Alfonso Dastis je zanikal, da ponovni napor vlade pri zavzemanju za nadzor nad Katalonijo pomeni državni udar. S tem se je odzval na besede predsednice katalonskega parlamenta Carme Forcadell, ki je napoved španske vlade glede sprožitve 155. člena ustave, razpustitve parlamenta v Barceloni in suspenza regionalne vlade označila za napad na demokracijo. 

Po besedah Dastisa je katalonska regionalna vlada tista, ki je sprožila državni udar. Madrid se je namreč odzval po tem, ko so regionalni voditelji zavrnili pozive k ustavitvi osamosvojitvenih naporov. Katalonska vlada, ki jo vodi Carles Puigdemont, po drugi strani opozarja na večinsko izglasovan odgovor “da” na referendumu, ki se je odvil 1. oktobra kljub prepovedi španskega sodišča, na katerem je od 43 odstotkov prisotnih Kataloncev 90 odstotkov podprlo neodvisnost.

Alfonso Dastis (Foto: epa)

Napovedan je suspenz Puigdemontove vlade
Premier Mariano Rajoy je v soboto napovedal, da sicer ne bo prišlo do ukinitve avtonomije Katalonije, ampak do suspenza Puigdemontove vlade in omejitve nekaterih svoboščin katalonskega parlamenta. Nekatera poročila navajajo, da se bodo centralne oblasti zavzele za nadzor nad lokalno katalonsko policijo in njihovo javno televizijo TV3.

Foto: epa

“Če kdo izvaja državni udar, je to Puigdemontova vlada,” je Dastis povedal na The Andrew Marr Show. “Kar počnemo mi, je, da preprosto strogo sledimo določilom naše ustave,” je dejal in dodal, da je ta kopija nemške ustave. Poudaril je, da če se ozre na druge demokracije in vsekakor partnerice v Evropski uniji, je jasno, da te nikakor ne bi dovolile, da bi v delu države prišlo do sprejema tovrstne odločitve.

Foto: epa

Številni posnetki nasilja naj bi bili lažni
Dastis je poudaril, da so številne slike in posnetki, ki prikazujejo nasilje policije nad protestniki na referendumu, lažni. Vlada se je sicer dan po referendumu opravičila ranjenim protestnikom, saj naj bi  po navedbah katalonskih oblasti kar 1066 ljudi poiskalo zdravniško pomoč.

N. Ž.

  • samotoje

    Veliko nasilja bo treba, da bodo Španci spremenili ustavo, ki je napisana za neke druge čase. Upati je samo, da EU ne bo prepozno ugotovila, da je Španija sestavljena iz več kosov. Podobno bo z Belgijo, VB (Škotska bo gotovo šla na svoje), tudi Nemčija ni imuna.

  • xtc

    Če želi Rayoy ustviti norost in umiriti žogo bo moral najpreje počistiti s hujskaškimi levaki,za to ima bojda pravna orodja.Ko bo končal s tem pa bo vendarle treba sesti k mizi s treznejšimi sogovorniki in pričeti pogovore.Definitivno pa so tukaj Katalonci uporabljeni za nekaj drugega.Seveda pa je vprašanje ali ni nemara cilj levakov zanetiti državljansko vojno kot so jo 36 ,da bi dosegli cilj ,ki ga zasledujejo,Katalonci pa le kolateralna škoda.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!