V Crngrobu spominska maša za 2 tisoč izvensodno pobitih nedolžnih: “V Zagrebu so sodili najvišjim funkcionarjem medvojne NDH in so usmrtili le nekatere. V Škofji Loki so usmrtili vse.”

Zadušnica za umrle v povojnih pobojih na Crngrobu iz 2015 (vir: twitter)

V nedeljo 26. maja je potekala zadušna maša za pobite v partizanskih povojnih pobojih v Crngrobu, v bližini Škofje Loke. Po ocenah naj bi bilo v okolici vasi pokopano več kot 2 tisoč žrtev partizanskih zločinov. Pretežno naj bi šlo za Hrvate.

Maša za pokojne je bila v crngrobski cerkvi Marijinega oznanenja, ki jo je vodil starološki župnik in rektor dr. Alojz Snoj. Pri maši v spomin na več kot 2 tisoč pobitih je sodeloval še zbor Hrvatska bašćina. Po bogoslužju je sledil še križni pot z blagoslovom vseh petih grobišč, ki ga je vodil Snoj.

Preberite še: [Video] Hrvaška policija v Kumrovcu zaplenila zastavo Sovjetske zveze: Jugonostalgiki ogorčeni, hrvaški vojni veterani pa zahtevajo enako obravnavo tudi za nosilce jugoslovanske zastave

Proti koncu druge svetovne vojne, po padcu Neodvisne države Hrvaške so vodilni skupaj s svojimi družinami in spremstvom z vlakom bežali preko Slovenije proti zahodu. 5. maja so vlak ustavili v Ljubljani, a so jih tri dni kasneje vseeno izpustili. Svojo pot so nadaljevali proti Jesenicam, kjer pa so jih prijeli in vrnili v Radovljico. Od tam so jih v kolonah vodili proti Škofji Loki, kjer jih je po pisanju Kamenjara dočakala smrt. Pobijali so jih s hladnim orožjem in orodjem.

Kri nedolžnih
Grozodejstvo je doseglo vrhunec 25. maja s sežigom 15 ujetnikov v hiši nedaleč od Škofje Loke ter hladnokrvnim pomorom preostalih ujetnikov – približno 40 otrok.

Crngrob (vir: twitter)

Med žrtvami, pokopanimi v Crngrobu, naj bi se nahajali tudi visoki predstavniki NDH, skupaj s člani družine, ki jih je 5. Britanski korpus izročil jugoslovanskim oblastem 18. maja, 1945 v Rosenbachu. Med 67 izročenimi so bili tudi otroci in ženske. Po zaslišanju v Burdychovi lekarni 21. maja so jih 15 odvedli v Postojno in nato v Zagreb. Devet med njimi jih je bilo 6. junija postavljenih pred sodišče, sedem jih je še istega dne bilo obsojenih na smrt. Trije so bili obešeni, štirje postavljeni pred strelski vod. Eden je kasneje umrl v zaporu, dva pa sta bila pod 20-letni zaporni kazni spuščena na prostost. Ostali, ki so preživeli morijo pri Škofji Loki, so bili poslani v koncentracijsko taborišče na Kamnitniku.

O povojnih pobojih na Crngrobu so leta 2001 pisali tudi pri Mladini. Zgodovinar Alojzij Pavel Florjančič je takrat v intervjuju povedal, da med pomorjenimi v Škofji Loki ni bilo viskoih predstavnikov NDH, saj so ti bili vsi poslani v Zagreb, kjer so večino po hitrem sojenju tudi usmrtili. Z njihovimi družinami na Crngrobu je bilo drugače. “V Zagrebu so sodili najvišjim funkcionarjem medvojne NDH in so usmrtili le nekatere. V Škofji Loki so usmrtili vse.” To so bili po Florjančičevem pripovedovanju, svetniki, družinski člani in nižji uslužbenci.

Ivan Šokić

 • ZatonMesecnikov

  #“V Zagrebu so sodili najvišjim funkcionarjem medvojne NDH in so usmrtili le nekatere. V Škofji Loki so usmrtili vse.”#

  Nihče ni bil bolj “temeljit” pri pobijanju sonarodnjakov, kot ravno Borec ZZB, Slovenec. Gre za karakterno posebnost, ki jo je treba zdraviti, Ne pa slaviti, kot to počnejo še danes.

  • Valter BraniSlav
   • ZatonMesecnikov

    to so peli Borci NOB, ko so metali svoje antikomunistične žrtve v brezna Valter…

 • xtc

  Gre za čisti vojni zločin,saj se po mednarodnem vojnem pravu loči tiste,ki so odgovorni za zločine od ostalih ,ki se jih mora izpustiti.

  • FRANC3

   Se strinja. A to je potrebno razložiti in dopovedati našim levičarjem in komunistom, ki pa vztrajno trobijo, da je bil zločin potreben. NORCI MORILSKI

 • jakob kovač

  Upam da se bodo eni in drugi kaj naučili iz te morije,naj bo v spomin in opomin današnjim politikom in tudi cerkvi!

  • FRANC3

   SE STRINJAM. A NA ŽALOST SE LJUDJE NISMO NAUČILI NIČ, KOMUNISTI PA POPOLNOMA NIČ. RDEČI SO ŠE DANES PRIPRAVLJENI POBIJAT. SAMO GLEJTE IN POSLUŠAJTE GOVORCE NA RAZNIH RDEČIH MAŠKARADAH: SAMA JEZA, SRD IN NASILJE JIH JE.

 • Anton

  psihopati komunistični, pobijat onemogle ostarele, invalide, duševno bolane, otročiče, nosečnice itditd to vse pove o vašem pohabljenem umu.

  sarkazem press

  • Valter BraniSlav

   To so lazi.
   Po vojni niso nikomur skrivili lasu.
   Samo vcasih so v javnosti malo prevec prdeli…

 • Valter BraniSlav

  Sokicu, ko smo mi Slovani prisli na ozemlje danasnje SLO smo tudi mi kakega avtohtonega prebivalca ucili kozjih molitvic…
  Napisi se kaj o tem, o povojnih POBOJIH ze vse vemo. Dosadan si…