Farmacevtska podjetja s proizvodnjo cepiv, učinkovitih proti različicam koronavirusa

V Bukarešti je imelo cepljenje glasbeno spremljavo (Foto: EPA)

Evropska komisija je doslej zagotovila do 4,4 milijarde odmerkov cepiv proti covidu-19, medtem ko pogajanja za dodatne odmerke cepiva še potekajo. Dobave cepiva v države EU se stalno povečujejo in cepljenje hitro napreduje. Komisija sodeluje s farmacevtskimi podjetji, da bi zagotovila povečanje zmogljivosti proizvodnje cepiv. EU s svojo strategijo za cepiva podpira prizadevanja za hitrejši razvoj in razpoložljivost varnih in učinkovitih cepiv v časovnem okviru od 12 do 18 mesecev, če ne prej. Za uresničitev te kompleksne naloge so potrebni klinični preizkusi, vzporedno pa še naložbe v proizvodne zmogljivosti, da bo mogoče proizvesti na milijone ali celo milijarde odmerkov uspešnega cepiva.

Evropska komisija sodeluje s farmacevtskimi podjetji, da bi zagotovila povečanje zmogljivosti proizvodnje cepiv, hkrati se pripravlja na nove različice virusa, in sicer z obsežnim razvojem in proizvodnjo cepiv, učinkovitih proti tem različicam. Zato je vzpostavila Inkubator HERA. Evropska unija si prizadeva, da bi ljudem povsod po svetu zagotovila varna cepiva. Komisija in države članice EU članice so se zavezale, da bodo instrumentu COVAX, tj. globalni pobudi za zagotovitev pravičnega dostopa do cepiv proti covidu-19, namenile več kot 2,2 milijardi evrov. Podpirajo tudi kampanje cepljenja v partnerskih državah.

Državam članicam smo dobavili dovolj cepiv, da lahko še ta mesec v celoti cepimo vsaj 70 odstotkov odraslih,“ je povedala predsednica Komisije Ursula von der Leyen ob dosežku novega mejnika v kampanji cepljenja 11. julija. Ob tem je poudarila, da covid-19 še ni premagan, in da je EU pripravljena zagotoviti več cepiv, tudi proti novim različicam. Na področju koronavirusa je sicer obilica dezinformacij. Zato je pomembno prejeti najnovejše informacije iz verodostojnih virov. Predlaga se, da upoštevanje nasvetov javnozdravstvenih organov in spletišč ustreznih organizacij v EU in v svetu: Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Posodobljeno 25. avgust 2021

V začetku avgusta je Komisija odobrila novo pogodbo o morebitnem cepivu proti covid-19 s podjetjem Novavax. Ekipa Evropa bo do konca leta 2021 državam z nizkimi in srednjimi dohodki zagotovila dostop do več kot 200 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19. Prek mehanizma EU na področju civilne zaščite je razdeljenih več kot 3 milijone odmerkov cepiva. Komisija usklajuje dostavo in financira do 75% stroškov prevoza pomoči. Janez Lenarčič, komisar za krizno upravljanje, je dejal: „Države članice EU še naprej podpirajo globalna prizadevanja za cepljenje. Skozi evropski mehanizem civilne zaščite je bilo že omogočenih 3 milijone cepiv. Zahvaljujem se vsem državam, ki so pokazale svojo solidarnost. Cepljenje za vse je bistveno za premagovanje te svetovne pandemije.”  EMA pa je konec julija tudi začela tekoči pregled cepiva proti covid-19 Vidprevtyn ki ga je razvil Sanofi Pasteur. EMA bo ocenila podatke, ko bodo na voljo, da se odloči, ali koristi odtehtajo tveganja. Tekoči pregled se bo nadaljeval, dokler ne bo na voljo dovolj dokazov za uradno vlogo za dovoljenje za promet.

Komisija je do zdaj izdala štiri pogojna dovoljenja za promet s cepivom, in sicer za cepivo družb BioNTech in Pfizer, cepivo družbe Moderna, cepivo družbe AstraZeneca in cepivo družbe Janssen Pharmaceutica NV, potem ko je EMA pozitivno ocenila njuno varnost in učinkovitost. Številna druga cepiva so v različnih stopnjah ocenjevanja pri Evropski agenciji za zdravila (EMA). Komisija tesno sodeluje z industrijo, da bi okrepila proizvodno zmogljivost v EU. Hkrati sprejema ukrepe za predvidevanje in obvladovanje novih različic virusa ter hiter razvoj in obsežno proizvodnjo cepiv, ki so učinkovita proti tem različicam. Zato je Evropska komisija vzpostavila Inkubator HERA. Združeval bo znanost, industrijo in javne organe ter izkoristil vsa razpoložljiva sredstva, da se bo pospešilo delo in da se bo Evropa lahko odzvala na to grožnjo.

Sara Bertoncelj