fbpx

[Video] “ISIS in droge na vsakem koraku!” Kurdski in jazidski begunci v migrantskih taboriščih v Grčiji se bojijo za svoja življenja!

Slika je simbolična (vir: twitter)

Kurdi in Jazidi se bojijo za svoja življenja. Nastanjeni v begunskih taboriščih na grškem otoku Lezbos so mislili, da se bodo na Zahodu rešili teroristov Islamske države, a so kmalu ugotovili, da so teroristi z njimi v istem taborišču. Še več, teroristi ISIS še naprej terorizirajo svoje žrtve, grške oblasti pa se v zadeve migrantov ne vtikajo.

“Moje življenje je v nevarnosti od prvega dneva, odkar sem prispel sem. Še vedno se nisem uspel dobro naspati,” je povedal eden od prebivalcev neslavnega migrantskega taborišča Moria za ekipo novega dokumentarca “Borderless” (v prevodu “Brez meja”), ki nastaja pod taktirko kanadske neodvisne novinarke in aktivistke Lauren Southern.

Intervjuvani prosilec za azil trdi, da so se v begunsko taborišče infiltrirali teroristi Islamske države: “ISIS je tu … Lahko posiljujejo, morijo in kradejo. In povsod so droge.” Pri tem se teroristi poražene Islamske države izživljajo nad manjšinami, ki so jih navajeni preganjati še od svojih dni na Bližnjem vzhodu. “Napadajo manjšine, kakršni sta jazidska in kurdska. V zadnjem času so ubili štiri Kurde.”

Prebivalci migrantskega taborišča so se pritoževali, da grška policija nima posluha zanje, kar niti ne preseneča, saj je splošno znano dejstvo, da Grki želijo migrante v kar najkrajšem času namestiti v bližino makedonske meje, od koder ti lahko nadaljujejo svojo pot proti Zahodu. “Večkrat smo jim rekli, naj namestijo kamero, da se vsaj lahko zaščitimo,” je povedal eden od migrantov, a so varnostni organi njihovo prošnjo po poročanju RT zavrnili.

Migrantsko taborišče je bilo namenjeno 3.000 migrantom, zdaj jih gosti 10.000. Razmere so grozovite, nasilje je vseprisotno. Producent dokumentarca Borderless, ki se trenutno nahaja v zadnjih korakih produkcije, Caolan Robertson je za RT povedal, da se v taborišču dogajajo “katastrofalne reči”. “Ni nobene varnosti. Ni nikakršnega nadzora,” je povedal Robertson med opisovanjem občutkov, ko se je nahajal v taborišču.

Najbolj pa presenečajo zgodbe beguncev, ki so res bežali pred teroristi. “Nekdo nam je povedal, ni želel pred kamere, da je razlog, zakaj je pobegnil z Bližnjega vzhoda, beg pred radikalnim islamom,” je povedal Robertson. “Ko so prispeli v Evropo, so se v nekaj dneh znašli na istem.”

Res je žalostno, da imamo v Evropi nefunkcionalen sistem za podporo beguncem, ki resnične begunce spravlja v nevarnost, medtem ko nagrajuje kriminalce in teroriste, ki se požvižgajo na naše zakone, običaje in način življenja.

Ivan Šokić