fbpx

Vietnamski komunisti Američana obsodili na 12 let za zapahi, ker je ta ogrozil ohranjanje njihovega diktatorskega režima

Foto: Twitter

Sodišče v Vietnamu je za zapahe spravilo ameriškega državljana, po tem ko je bil ta spoznan za krivega, da je poskušal strmoglaviti vladajoči komunistični režim. Ta bo tako moral tako na podlagi obsodbe, ki je bila izrečena v ponedeljek, za zapahi preživeti kar 12 let.

55-letni Michael Phuong Minh Nguyen je bil rojen v Vietnamu in se je preselil v Združene države Amerike, ko je bil ta še otrok. Aretiran je bil julija lani skupaj še z dvema lokalnima protikomunističnima aktivistoma na podlagi obtožb, da naj bi trojica načrtovala aktivnosti, uperjene proti vladi.

Odvetnik Nguyena je za Reuters povedal, da je njegov klient priznal, da je želel spodbuditi proteste po vsej državi, kar bi sčasoma prispevalo k strmoglavljenju vlade. Vendar pa je ta zavrnil resnejše obtožbe, da naj bi z molotovkami načrtoval napade na vladne pisarne v Hanoju in Hošiminhu.

Zaprosil za skrajšanje zaporne kazni
“Njihov cilj je bil sprožiti izgrede z namenom, da bi zrušili administracijo Vietnama in izkoreninili vodilno vlogo komunistične stranke,” je poročal lokalni časopis Truoi Tre. Po sojenju, ki je trajalo pol dneva, je bil Nguyen obsojen na 12-letno zaporno kazen, ker pa mu je dosojena tudi deportacija, je odvetnik Nguyen Van Mieng razsodbo označil kot prehudo. Ob tem je povedal, da je obsojeni zaradi priznanja krivde zaprosil za skrajšanje zaporne kazni, da bi bil ta čimprej združen s svojo družino.

Foto: Twitter

Razočaranje glede razsodbe je izrazil tudi tiskovni predstavnik ameriške ambasade v Hanoju. “Razočarani smo nad današnjo obsodbo,” so ti sporočili v izjavi, takoj po obsodbi. “Še naprej bomo izražali zaskrbljenost glede primera Nguyen in glede njegovega počutja.” Platforma Change.org petition je že zaprosila ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea, naj ta sprejme ukrepe, ki bi prispevali k izpustitvi Nguyena po tem, ko je vietnamska vlada zavrnila informiranje njegove družine glede njegovega stanja.

V državi vlada strog nadzor nad državljani
“Mi, kot državljani ZDA, zahtevamo takojšnjo in brezpogojno izpustitev Michaela Phuong Minh Nguyena,” je mogoče prebrati v peticiji. Kljub obsežnim gospodarskim reformah v zadnjih letih, Vietnam ostaja v rokah strogo nadzorovane komunistične diktature, ki zavira vse oblike javnega nasprotovanja. Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je v poročilu za leto 2019 zapisala, da je stanje spoštovanja človekovih pravic težavno na vseh področjih.

“Temeljne pravice, vključno s svobodo govora, mnenja, tiska, združevanja in veroizpovedi, so omejene,” ugotavlja organizacija in dodaja, da se aktivisti za spoštovanje človekovih pravic in blogerji soočajo z nadlegovanjem, ustrahovanjem, fizičnimi napadi in zapiranjem. Policija se poslužuje nasilja in pretepanja z namenom pridobivanja priznanj, kazenskopravni sistem pa ni neodvisen.

H. M.