Blagovno podjetje se vrača na ruski trg

Foto: epa

Špansko podjetje Inditex se namerava spomladi vrniti na ruski trg – o tem med drugim piše Kommersant, ob čemer se sklicuje na določene vire. Vendar pa Zara navedbe zavrača in pojasnjuje, da je Inditex prodal svojo dejavnost na tem trgu, in sicer skupini Daher s sedežem v Združenih arabskih emiratih. Lastnik Zare Inditex se je strinjal s prodajo svojih trgovin v Rusiji skupini Daher, čeprav ni izključil vrnitve v državo, če se okoliščine spremenijo, je v začetku marca sporočilo špansko podjetje za oblačila.

Špansko podjetje Inditex (blagovne znamke Zara, Bershka, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti itd.) se namerava spomladi vrniti na ruski trg, nekoliko zavajajoče piše Kommersant, ob čemer se sklicuje na določene vire. Kot ugotavlja časnik, je Daher Group postal novi lastnik ruskega dela poslovanja španske modne skupine. Prvo točko namerava odpreti v moskovskem nakupovalnem središču “Aviapark” pod znakom Maag z ženskimi, moškimi in otroškimi oblačili.

Inditex je marca letos pridobil dovoljenje ruske vlade za prodajo svojega poslovanja v državi podjetju Fashion and More Management DMCC. Podjetje je registrirano v coni proste trgovine ZAE in večino svojih zbirk pridobiva od istih dobaviteljev kot Zara. Upravitelj licence MAAG je delničar Azadee, libanonske investicijske družbe, ki pripada skupini Daher, ki ima v lasti enega največjih nakupovalnih središč na svetu, Dubai Mall. Po navedbah nekaterih tujih virov je skupina Daher že začela krojiti nove kolekcije. Publikacija spominja, da je imela skupina pred prekinitvijo dela v Ruski federaciji preko 500 prodajnih točk. Strokovnjaki menijo, da se skupina Daher lahko sooči z zmanjšanim povpraševanjem, naraščajočimi stroški poslovanja in večjo konkurenco.

“Zara in vse blagovne znamke Inditex so v Rusiji prenehale delovati 5. marca 2022. Inditex je od takrat prodal svojo dejavnost na tem trgu skupini Daher s sedežem v ZAE. Niti Zara niti nobena znamka Inditex nimata trgovin v Rusiji,” se je na nekatere pozive k bojkotu njihovih trgovin oglasila Zara. V preteklem letu so bili ruski potrošniki prikrajšani za nekatere izmed svojih najljubših trgovin in blagovnih znamk, saj je veliko zahodnih podjetij bodisi začasno ustavilo svoje poslovne operacije bodisi se popolnoma umaknilo iz Rusije – seznam podjetij je dostopen tukaj. Ruska podjetja so hitro absorbirala nepremičnine, infrastrukturo in celo osebje svojih nekdanjih tujih konkurentov, kar je privedlo do vala novih domačih blagovnih znamk, kot je McDonald’sova zamenjava Vkusno i Tochka.

Po invaziji Vladimirja Putina na Ukrajino je španska skupina oktobra lani sporočila, da bo skupini Daher iz Združenih arabskih emiratov prodala podjetje v Rusiji, ki je zaposlovalo 9 tisoč ljudi. “Če bi se odločili za nadaljevanje poslovanja v Rusiji, ker so se razmere spremenile – in seveda mislim, da se to ne bo zgodilo v kratkem času – bi lahko obnovili naše dejavnosti ravno s tistimi trgovinami, ki jih prenašamo na Daher Group,” je dejal Óscar García, izvršni direktor največjega modnega trgovca na svetu. V teh okoliščinah bi Inditex “izvajal naše operacije z lastnimi formati z Daherjem kot franšizojemalcem,” je pojasnil. Inditex ne sklepa veliko franšiznih poslov, vendar jih ima več na Bližnjem vzhodu, eden od partnerjev pa je Azadea, skupina, v kateri ima Daher delež. Inditex, katerega blagovni znamki sta Massimo Dutti in Bershka, ni razkril vrednosti svoje transakcije z Daherjem. Dogovor preprečuje prodajo kakršnih koli izdelkov Inditex v trgovinah Daher, razen če se španska skupina uradno vrne v državo, čeprav strokovnjaki pravijo, da obstaja tveganje, da bo blago uvoženo od drugod in bodo ponaredki.

V nekaterih primerih so podjetja, ki so prvotno zaprla svoje trgovine v Rusiji, načrtovala ponovno odprtje prek različnih gospodarskih subjektov. Toda vsa zahodna podjetja niso bila deležna obravnave preoblikovanja blagovne znamke, niti jim ni uspelo najti lokalnega kupca. Eden takšnih primerov je švedski maloprodajni velikan Ikea ki je lani zaprl svoje štiri tovarne in 17 trgovin po vsej Rusiji, s čimer je pustil praznino na trgu pohištva, za katero se ruski proizvajalci doslej izkazali, da je sami ne morejo zapolniti. Vendar pa to ni preprečilo beloruski Swed House, ki je podobna Ikei, da bi se podala na ruski trg. Po besedah Bulata Shakirova, izvršnega direktorja Ruskega sveta nakupovalnih centrov, se lahko letos v Moskvi odpre deset trgovin Swed House, medtem ko naj bi se jih v prihodnjih letih po Rusiji odprlo še veliko več.

Sara Kovač