fbpx

Laboratorijske raziskave potrjujejo, da cepivo Pfizer uspešno nevtralizira brazilski sev koronavirusa!

Cepivo podjetij Pfizer in BioNTech. (Foto: epa)

Znanstvena študija jasno dokazuje, da je cepivo znamke Pfizer zmožno nevtralizirati brazilski sev koronavirusa. Gre za mutacijo, ki povzroča zaskrbljenost zaradi svoje nalezljivosti in sposobnosti zaobhajanja imunosti na predhodno okužbo s koronavirusom. 

Laboratorijsko potrjena študija, je bila objavljena v ponedeljek v New England Journal of Medicine. V poročilu je zapisano, da so znanstveniki z Univerze v Teksasu oziroma njenega oddelka za medicino, uspešno uničili brazilski sev koronavirusa. Različica P1 je bila prvič zaznana pri japonskih popotnikih, ki so bili pozitivni na covid-19, ko so se vrnili iz Manausa v Braziliji. Zaradi edinstvenih razlik v beljakovinah, se lahko bliskovito razširi, poroča RT

Znanstveniki sicer opisujejo brazilski sev kot različico, ki vzbuja skrb. Predhodne laboratorijske preiskave, so pokazale, da je cepivo Pfizer učinkovita zaščita pred drugimi sevi, kamor se prišteva tudi južnoafriško različico, čeravno so se pojavljale bojazni, da bi mutacije utegnile malenkostno zmanjšati učinkovitost cepiva. Pfizer trenutno preučuje spremembe, ki so se pojavile na virusu in možnost sprememb priporočenega števila odmerkov. Potencialno bi bilo mogoče uvesti tretji odmerek cepiva, da bi se tako zagotovilo maksimalno zaščito pred novimi sevi.

Pfizerjevo cepivo učinkovito varuje tudi pred brazilskim sevom koronavirusa. (Foto: Pixabay)

Odkar se je brazilski sev pojavil, se je najprej razširil v Veliki Britaniji, kjer je bilo ugotovljenih šest primerov okužb, v Tokio, na Japonsko pa naj bi ta novi sev prinesli štirje potniki. Brazilski sev pa se je v začetku razširil tudi po več evropskih državah, kamor so prispeli popotniki z območja Amazonije. Študija bi lahko okrepila zanimanje za to cepivo, kar gre opaziti na primer na Novi Zelandiji in v Južnoafriški republiki, kjer je postalo bolj priljubljeno od alternativnih vrst cepiv.

Pfizerjevo cepivo je v rabi tudi pri nas
Prvo pošiljka cepiva proti koronavirusu s 9750 odmerki smo v Sloveniji prejeli 27. decembra, ko je cepivo prispelo iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu. Prva cepljenja proti covidu-19 so pričeli dan kasneje, in sicer so cepili najprej tiste, ki spadajo v ranljive skupine. Med prvimi so cepili stanovalce domov za starejše, ki še niso preboleli covida-19, saj jim bodo tako omogočili varno bivanje, varovanci pa bodo lahko ponovno brez tveganja videli svoje drage.

Domen Mezeg