fbpx

Lani na Kitajskem 1,31 milijona več otrok kot leto prej

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Kitajska je lani sprostila strogo politiko načrtovanja družin, ki ne dovoljuje več samo enega otroka. Lani se je rodilo 17,86 milijona otrok, kar je skoraj osem odstotkov več kot leto prej.

Skoraj polovica rojstev je bila v družinah, ki so že imele enega otroka, je povedal predstavnik kitajske komisije za družinsko načrtovanje Yang Wenzhuang. Razmerje novorojenčkov, rojenih v družinah, ki že imajo enega otroka, se je dvignilo s 30 odstotkov v letu 2013 na 45 odstotkov v letu 2016, je dejal Yang, ki spremembo pripisuje sprostitvi družinske politike. Podatki kažejo, da je bilo veliko rojstev skoncentriranih v prvi polovici leta, preden bi lahko sprememba politike imela učinek. Leto 2016 je bilo na Kitajskem leto opice, ki tudi velja za zelo ugodno leto za rojstva.

Politika enega otroka je na Kitajskem veljala od 70. let prejšnjega stoletja in je večini družin dovoljevala le enega otroka. Kršitelji politike so morali plačati globo, ženske pa so tudi prisilili narediti splav.  Kljub spremembi politike se veliko staršev zaradi finančne stiske ne odloči za še enega otroka. Kitajska je politiko sprostila zaradi problematike starajočega se prebivalstva in pomanjkanja delovne sile.

B. J., STA