fbpx

Lastnik priljubljenega britanskega hotela je zavrnil vladno ponudbo v vrednosti enega milijona funtov za nastanitev migrantov

Lastnik priljubljenega hotela v Združenem kraljestvu je zavrnil vladno ponudbo v višini več kot milijon funtov, da bi njegov hotel spremenil v nastanitev za prosilce za azil. Za britanske medije je povedal, da ga jezi že samo dejstvo, da je vlada sploh pomislila na to, da bi za denar razočaral na tisoče gostov, ki so svoje nastanitve rezervirali že do leta 2025. Britanski minister za priseljevanje je medtem vlado že pozval k odpravi “Hotela Britanija” – ki stane skoraj 6 milijonov funtov na dan – pri čemer ministrstvo za notranje zadeve načrtuje uvedbo osnovne študentske nastanitve za prosilce za azil.

Richard Martin, lastnik hotela Blazing Donkey Country Hotel s tremi zvezdicami v Sandwichu v Kentu, je za Kent Online razkril, da mu je vladna agencija ponudila 1.080.000 funtov in jamstvo za 100-odstotno zasedenost hotela vsaj za 12 mesecev v zameno za dovoljenje, da se hotel uporablja izključno za bivanje iskalcev azila. Ponudbo je brez premisleka zavrnil. Minister za priseljevanje Robert Jenrick je v zvezi z nastanitvami v hotelih nedavno objavil načrt v 10 točkah za zmanjšanje množičnega prihoda migrantov, ki jih je letos v Veliko Britanijo vstopilo več kot 40.000, kar je konservativni vladi povzročilo resna politična vprašanja.

Lastnik priljubljenega hotela Blazing Donkey Country v Združenem Kraljestvu je v intervjuju za Kent Online povedal, da je zavrnil vladno ponudbo v vrednosti enega milijona funtov za nastanitev prosilcev za azil, saj bi v ta namen moral preklicati vse svoje rezervacije in dobesedno uničiti svoj posel. Richard Martin, ki vodi Blazing Donkey Country Hotel v Hamu, blizu Sandwicha v Kentu, je dejal, da “se ne more spomniti česa bolj absurdnega”. Po pristopu agencije, ki je rekla, da deluje v imenu notranjega ministrstva, je bil njegov odpor do ponudbe jasen. Pravi, da so mu ponudili 1.080.000 funtov in jamstvo za 100-odstotno zasedenost hotela za 12 mesecev, ki je nedavno prejel prestižno rozeto AA za hrano in storitve.

Lastnik hotela Richar Martin. (foto: zajem zaslona)

Dejal je, da bi potrditev in sprejem hitro zasluženega denarja pomenilo odpoved na stotine porok, priljubljeno prizorišče je namreč že rezervirano do leta 2025. Hotel je finančno zdrav in donosen, zato bi bilo “sprejetje sedemmestne vsote 12-mesečni hitri zaslužek,” je dodal. MSN poroča, da je hotelir pojasnil, da ima hotel okoli 100 porok in več kot 8000 gostov vsako leto. Prav tako bi moral odpustiti večino od 25 hotelskega osebja, saj je bil posel namenjen samo nastanitvi brez osebja. Martin, ki je solastnik podjetja z ženo Sherry, je dejal: “Nisem si mogel zamisliti nič bolj absurdnega. Posel smo gradili 30 let, o ponudbi sploh nismo razmišljali, saj bi se naš ugled čez noč sesul. “Povsem pošteno sva bila z ženo jezna že samo, da so sploh pomislili, da bom o tem sploh razmišljal.” 

Hotel je nedavno prejel prestižno rozeto AA za hrano in storitve. (foto: Booking)

Foto: Booking

Več kot 200 hotelov je sprejelo ponudbo vlade
Ponudba je prišla po tem, ko se ministrstvo za notranje zadeve trudi najti nastanitev po vsej državi za nastanitev prosilcev za azil, pri čemer je letos več kot 40.000 ljudi na čolnih prečkalo Rokavski preliv. Center za obravnavo prošenj za azil v Manstonu je v zadnjih tednih pod vse večjim pritiskom, saj je tam zaprtih približno 4000 ljudi, čeprav ima kapaciteto le za 1600. Številni hoteli v Kentu so bili že rezervirani za razbremenitev pritiska, poleg stotine hotelov v Napier Barracksu v Folkestonu, poroča Kent Online.

Hotel Blazing Donkey je sredi čudovite pokrajine in nudi pogled na podeželje ter sobe z brezplačnim brezžičnim internetom. Hotel ima brezplačno varovano parkirišče in je 20 min vožnje od mesta Dover. (foto: Booking)

Zdaj je več kot 200 hotelov po vsem Združenem kraljestvu, ki so sprejeli pogodbe za nastanitev prosilcev za azil po ceni 7 milijonov funtov na dan za britanske davkoplačevalce. Martin je vlado obtožil, da je “dejansko postala motilec v hotelski industriji”, in dodal, da upa, da “nobenemu drugemu hotelirju v okrožju, ki je kaj vreden, ne bo všeč ta zvit pristop.”

Velika Britanija bo porabila polovico proračuna za pomoč projektom za migrante
Minister Jenrick je v članku za The Sunday Telegraph že obsodil uporabo “neustreznih” hotelov, ki davkoplačevalce stanejo 5,6 milijona funtov na dan in zaradi katerih je Velika Britanija “destinacija izbire” za ekonomske migrante, veliko iz Albanije. Velika Britanija bo porabila polovico proračuna za pomoč projektom za migrante. Obsodil je uporabo podeželskih hotelov za 200 funtov na noč in pričakuje, da bo ministrstvo za notranje zadeve razmišljalo o bolj osnovnih nastanitvah, kot so zapuščena študentska bivališča, nizkocenovni počitniški parki in nizkocenovne ladje za križarjenje.

Robert Jenrick državni minister za priseljevanje (foto: epa)

“Hotel Britain” se mora končati in ga nadomestiti s preprosto, funkcionalno namestitvijo, ki ne ustvarja dodatnega faktorja privlačnosti,” je dejal Jenrick v The Sunday Telegraphu. Ustanoviti namerava delovno skupino za učinkovito uporabo nastanitev v več kot 200 hotelih, v katerih so trenutno nastanjeni migranti. Gre za enega od 10 ukrepov za boj proti migrantskim razmeram, ki so v soboto privedle do nadaljnjih 972 ljudi, ki so prepluli Rokavski preliv v majhnih čolnih, tako da jih je letos skupno 40.885. Glede na to, da je Albanija odgovorna za 12.000 prihodov, ministri želijo uvesti sistem hitre deportacije, pri čemer bodo zahtevki slišani v nekaj dneh, čemur bodo sledile odstranitve.

Ana Horvat