Latvija: “Migranti iz Belorusije postajajo vse bolj agresivni”

Foto: AFP

Če bodo migranti začeli uporabljati orožje, je treba tja “napotiti oborožene sile”, pravi vodja latvijske mejne straže.

Migrantska kriza na latvijsko-beloruski meji se zaostruje. Vodja latvijske mejne straže Guntis Pujats, ki ga citira agencija LETA, je opozoril, da “obstaja tveganje, da bodo beloruske oblasti orkestrirale provokacijo z zbiranjem na stotine migrantov na enem mestu”.

Poudaril je, da migrantom pomagajo beloruski mejni policisti; pospremijo jih do meje in uničijo latvijsko mejno infrastrukturo.

V zadnjem času poskuša mejo nezakonito prečkati več deset ljudi vsak dan, je poročal Pujats. Kot je ocenil, so migranti v zadnjem času postali bolj agresivni, ne ubogajo ukazov mejnih policistov in poskušajo pobegniti med prijetjem. V nedeljo je policist mejne straže izstrelil opozorilni strel, da bi ustavil enega bežečega posameznika.

Skandirajo, naj jih pustijo na Poljsko
Pujats je zagotovil, da je situacija pod nadzorom latvijskih mejnih policistov, vendar je dodal, da je “če ljudje, ki poskušajo nezakonito prečkati mejo, začnejo uporabljati orožje, treba napotiti oborožene sile.”

Opozoril je tudi, da je mejna straža dobro pripravljena in opremljena z avtomatskim strelnim orožjem.

Latvijske oblasti so se odločile mobilizirati dodatne sile za varovanje meje, potem ko so v enem dnevu zaznale 96 poskusov nezakonitega prehoda. Latvijska stran je še sporočila, da razpolagajo s podatki, ki kažejo na možno povečanje hibridnih groženj.

28. avgusta bo v Varšavi srečanje notranjih ministrov Poljske in baltskih držav, posvečeno razmeram na meji z Belorusijo.

I. K.