fbpx

Latvijski parlament je Rusijo razglasil za podpornico terorizma

Foto: epa

Latvijski parlament je 11. avgusta 2022, zaradi nasilja Rusije nad ukrajinskim civilnim prebivalstvom in drugih držav, Rusijo razglasil za teroristično državo. 

Latvijska parlamentarna komisija ob tem poudarja, da Rusija namerno uporablja trpljenje in ustrahovanje kot orodje, s katerim poskuša demoralizirati tako ukrajinsko civilno prebivalstvo kot tudi oborožene sile Ukrajine. Na takšen način skuša ohromiti ukrajinske sposobnosti za osvoboditev okupiranih ozemelj, poroča UA position.

Poslanci kategorično obsojajo vojaško agresijo Rusije in obsežno invazijo Ukrajine, ki poteka ob podpori in sodelovanju beloruskega režima. Obenem so pozvali evroatlantsko skupnost in njene partnerje k nujni okrepitvi in uvedbi celovitih sankcij proti Rusiji, da bi ruski vojski tako preprečili nadaljevanje vojaške agresije.

Proruski uporniki so se brezsramno fotografirali z ostanki sestreljenega malezijskega potniškega letala. (Foto: Twitter)

Komisija je Rusijo spoznala za državo, ki podpira terorizem, tudi v povezavi z dolgoletno podporo in financiranjem terorističnih režimov in organizacij. Rusija je med drugim največja dobaviteljica orožja Asadovemu režimu v Siriji, izvedla je teroristične napade v suverenih državah, vključno z zastrupitvijo družine Skripal v Veliki Britaniji in sestrelila letalo družbe Malaysia Airlines, pri čemer je umrlo 298 ljudi.

Domen Mezeg