Lažne novice na kvadrat: Anonimni vir nam je povedal, da je Trump rekel, da bi se proti orkanom boril z jedrskim orožjem

Ameriški predsednik Donald Trump na konferenci G7 v Franciji (foto: EPA)

V ponedeljek, 26. avgusta 2019, je pozornost javnosti pritegnila novica, ki so jo objavili pri Axiosu, češ da je ameriški predsednik Donald Trump na enem od sestankov s svojimi svetovalci za nacionalno varnost predlagal, naj se proti orkanom sredi Atlantika uporabi jedrsko orožje. Hitro se je izkazalo, da gre za še en primer lažnih novic, ki so ga povzeli skoraj vsi mediji.

Lažne novice, ko pride do ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so postale stalnica. Večji problem je z nekritičnim poročanjem vseh ostalih medijev, ki originalno laž povzemajo, ne da bi sami stvar vsaj malo raziskali.

Tak primer je bilo Axiosovo pisanje o tem, da naj bi Tump predlagal uporabo jedrskega orožja za razbijanje orkanov. Axios se je, kakor je to že prešlo v navado, skliceval na anonimni vir, ki je bil prisoten na sestanku nacionalne varnosti.

Problem z anonimnostjo je v tem, da bi si lahko Axios v celoti izmislil vse skupaj. Resnici na ljubo je ta možnost veliko bolj verjetna, glede na to, da svojega “vira” ne bodo nikoli razkrili.

“Samo še več LAŽNIH NOVIC!” je pisanje Axiosa označil predsednik Trump. “Axiosova zgodba, da je predsednik Trump hotel razstreliti velike orkane z jedrskim orožjem, preden bi dosegli obalo, je smešna. Nikoli nisem tega rekel.”

Trditve ameriškega predsednika potrjuje tudi zapisnik s tega zloglasnega sestanka iz leta 2017 s svetovalci za nacionalno varnost. V celotnem zapisniku ni niti ene omembe jedrskega orožja. Vse, kar je, je Trumpovo vprašanje, zakaj se orkanov ne bi moglo zbombardirati, preden dosežejo obalo.

Glede na to, da se tudi v Sloveniji poslužujemo letalske obrambe za razbijanje toče, Trumpovo vprašanje o “bombardiranju” orkanov niti ni tako “zmešano”, kot ga želijo prikazati njegovi nasprotniki, zato si je bilo tudi treba izmisliti “anonimni vir”, ki ga je Trumpovo neobstoječe vprašanje o rabi jedrskega orožja tako šokiralo.

Ivan Šokić

 • ZatonMesecnikov

  Levičarji, mojstri zavajanja in lažnega govorjenja….

 • Ryuk

  To nepreverjeno lažno novico so objavili tudi slovenski mediji. Med drugimi z obveznim rtv prispevkom financirana javna televizija.

  • Stric iz ozadja

   Da, ampak so vsaj se isti dan objavili odziv Trumpa. Enostavno bi ga lahko zamolcali in bi tisti, ki gledajo samo spletno stran rtvslo-ja to vzeli za resnicno. So pa mediji pomojem bolj “navalili”, ker se je ideja o nakupu Grenlandije izkazala za resnicno.

 • Stric iz ozadja

  Primerjava protitocnih letal z nuklearnim orozjem je zmesana.

 • Antonius

  Trumpu Slovenije niti z besedo ni potrebno omeniti, pa vemo, da mu Kučan z njegovim Forumom vred, slovenska vlada, njena politika in naša tv kanalizacija dol visijo.

 • šmentanamuha

  Levičarski novinarski psi namerno histerizirajo javnost z lažnimi “novicami” o podnebnih spremembah, o tem, kaj je rekel Trump in podobnim. Po drugi strani pa zamolčijo pomembne informacije o velikih protestih, ki so se dogajali in se še v zvezi z načrtno invazijo ilegalcev iz tretjega sveta, njihovim nasiljem, rumenih jopičih v Franciji in podobno. Taka imajo pač navodila. Nato pa sami sebe prepričujejo, da so “neodvisni”.

 • xtc

  Omenjena zadeva je lep primer kako v obupu,ker ne morejo premagati Trumpa poizkušajo z nizkimi udarci,bi pa bilo prav,če bi se take laži in krive obdolžbe znašle na sodišču in bile kaznovane z miljonskimi kaznimi.
  Zadevo lahko mirno vzporedimo z zgodbo o Janševi kliniki v AUS.

 • Andrej

  Trump nekaterim še spati ne da. Že vedo zakaj.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Trump – orkani – jedrsko orožje =
  JJ – Patrija – kraja denarja.

  Vse samo zato da se močnejše blati do onemoglosti.

 • DIMU

  Ta človek ima možgane na ravni neardeltanca

 • freedomfighter

  A trump v tweetih o sebi govori v tretji osebi? No ze to dosti pove o cloveku…je pa lepo videti da trump ni le ustvarjalec fake newsa ampak je vcasih tudi zrtev…na njegovem mestu bi rekel da je tudi tista neumnost z greenlandio fake news pa bi se bolje izvlekel