fbpx

Lažne novice na kvadrat: Anonimni vir nam je povedal, da je Trump rekel, da bi se proti orkanom boril z jedrskim orožjem

Ameriški predsednik Donald Trump na konferenci G7 v Franciji (foto: EPA)

V ponedeljek, 26. avgusta 2019, je pozornost javnosti pritegnila novica, ki so jo objavili pri Axiosu, češ da je ameriški predsednik Donald Trump na enem od sestankov s svojimi svetovalci za nacionalno varnost predlagal, naj se proti orkanom sredi Atlantika uporabi jedrsko orožje. Hitro se je izkazalo, da gre za še en primer lažnih novic, ki so ga povzeli skoraj vsi mediji.

Lažne novice, ko pride do ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so postale stalnica. Večji problem je z nekritičnim poročanjem vseh ostalih medijev, ki originalno laž povzemajo, ne da bi sami stvar vsaj malo raziskali.

Tak primer je bilo Axiosovo pisanje o tem, da naj bi Tump predlagal uporabo jedrskega orožja za razbijanje orkanov. Axios se je, kakor je to že prešlo v navado, skliceval na anonimni vir, ki je bil prisoten na sestanku nacionalne varnosti.

Problem z anonimnostjo je v tem, da bi si lahko Axios v celoti izmislil vse skupaj. Resnici na ljubo je ta možnost veliko bolj verjetna, glede na to, da svojega “vira” ne bodo nikoli razkrili.

“Samo še več LAŽNIH NOVIC!” je pisanje Axiosa označil predsednik Trump. “Axiosova zgodba, da je predsednik Trump hotel razstreliti velike orkane z jedrskim orožjem, preden bi dosegli obalo, je smešna. Nikoli nisem tega rekel.”

Trditve ameriškega predsednika potrjuje tudi zapisnik s tega zloglasnega sestanka iz leta 2017 s svetovalci za nacionalno varnost. V celotnem zapisniku ni niti ene omembe jedrskega orožja. Vse, kar je, je Trumpovo vprašanje, zakaj se orkanov ne bi moglo zbombardirati, preden dosežejo obalo.

Glede na to, da se tudi v Sloveniji poslužujemo letalske obrambe za razbijanje toče, Trumpovo vprašanje o “bombardiranju” orkanov niti ni tako “zmešano”, kot ga želijo prikazati njegovi nasprotniki, zato si je bilo tudi treba izmisliti “anonimni vir”, ki ga je Trumpovo neobstoječe vprašanje o rabi jedrskega orožja tako šokiralo.

Ivan Šokić