fbpx

Le streljaj od Slovenije: Prijeli nevarnega terorista, ki je bil v samem vrhu Islamske države

Foto: iStock

V BiH so našli več let iskanega razvpitega terorista in ga končno izročili ameriškemu pravosodnemu sistemu. Osumljenec za terorizem Mirsad Kandić je zelo nevarna oseba, saj je eden izmed ključnih ljudi v teroristični organizaciji Islamska država. Tam je namreč opravljal vlogo vodje obveščevalne službe.

Iskanje otežilo ducat lažnih identitet
Jutranji list poroča, da je BiH Kandića izročila ameriškemu pravosodnemu sistemu, iskali pa so ga vse od leta 2014. Kot zatrjujejo, gre za osebo s samega vrha zloglasne teroristične organizacije, ki je trenutno eden od najbolj iskanih teroristov na svetu.

Kandić se je rodil na Kosovu leta 1981, nato pa več let živel v ZDA, kjer je imel tudi ameriško zeleno karto.

Kako zapleteno je bilo njegovo iskanje, dokazuje že samo dejstvo, da je imel Kandić kar dvanajst lažnih identitet in osebnih dokumentov. Z njimi je brez težav potoval tudi v države, kot so Nemčija, Velika Britanija in Turčija, a ga tamkajšnje obveščevalne službe niso zasledile. V BiH je vstopil pod imenom Ivan Popović, po državi pa potoval kot Edin Radončič. Tam mu je bila obveščevalna služba večkrat na sledi, vendar so ga po najdbi lokacije velikokrat hitro izgubili.

BiH ne bo dopuščala terorističnih dejavnosti – preiskava se nadaljuje
Na koncu so ga le našli v najetem stanovanju v sarajevskem naselju Grbavica, kjer so ga aretirali in izročili ameriškemu pravosodju. Minister za varnost Dragan Mektić trdi, da je Kandić opravljal najbolj odgovorne naloge v operacijah Islamske države. Prav on je namreč med drugim novačil teroriste, ki so v imenu teroristične organizacije izvajali teroristične napade.

Po izročitvi Kandića se preiskava v BiH nadaljuje. Nameravajo namreč ugotoviti, kateri ljudje so del mreže, ki ga podpira. Mektić poudarja, da je ta primer jasno pokazal, da BiH ne bo dopuščala nobenih terorističnih dejavnosti ali oseb, ki so povezane s terorizmom.

D. Š.