fbpx

“Legalistični” islam širi svoje lovke v Berlinu – veliki prilivi denarja iz Velike Britanije

Policijska preiskava v eni od mošej v Berlinu leta 2020 (foto: EPA)

Britanska organizacija, povezana z radikalno Muslimansko bratovščinu je v Berlinu kupila štiri milijone evrov vredno posest. Kupljena nepremičnina je v četrti Wedding, kjer organi pregona že motrijo delovanje več organizacij, povezanih z islamisti.

Wedding je bila nekoč mestna četrt, v kateri je prebival delavski razred, danes je Wedding znan kot žarišče islamskih ekstremistov in političnega islama. V predelu mesta se je oblikovala islamska mikroskupnost, po Weddingu pa je polno mošej, trgovinic, islamskih kulturnih centrov in raznih z islamom povezanih organizacij.

Te dni je britanska nevladna organizacija The Europe Trust, ki jo ustanovila Federacija islamskih organizacij v Evropi (FIOE), ki je povezana z evropskim odsekom radikalne sunitske organizacije Muslimanska bratovščina v Weddingu, kupila nepremičnino, vredno štiri milijone evrov.

Leglo islamskih radikalcev
Wedding je sicer eno najrevnejših območij v nemški prestolnici. 26 odstotkov prebivalcev je brezposelnih, skoraj 17 odstotkov je odvisnih od socialne podpore, 27 odstotkov pa jih živi pod pragom revščine. Kar 30 odstotkov vseh prebivalcev Weddinga je tujcev. Progresivci se radi hvalijo, da gre za enega etnično najbolj raznolikih krajev v Berlinu. Multikulturno ozračje je razvidno v dvojezičnih napisih na trgovinah, ki so v večini primerov kombinacija turščine in arabščine z nemščino.

Transparenti v podporo ilegalnim migrantom s shodov v Weddingu leta 2015 (Foto: epa)

Remix News poroča, da večina islamskih skupin in organizacij v Weddingu sicer deluje znotraj okvirov zakona, vendar je težko spregledati njihov zaničljiv odnos do zahodnih vrednot. Njihov končni cilj naj bi bil oblikovanje islamske države, kjer bi bil šeriat edini zakon. Iz nemškega urada za zaščito ustave (BfV) so politike iz tega razloga že pozvali, da njihovim agentom zagotovijo dodatna pooblastila, ki bi jim omogočala, da vzamejo pod drobnogled pretok financ tako imenovanih “legalističnih islamskih” skupin. Kot je opozoril vodja zveznega urada BfV Thomas Haldenwan, jim trenutna pooblastila dovolijo samo finančne preiskave, povezane z nasilnim islamizmom.

“Islamizem je leglo ekstremizma in radikalizacije,” je opozoril namestnik vodje poslanske skupine liberalcev (FDP) Stephan Thomae. Meni, da želijo legalistične islamistične skupine postopoma sprevreči svobodno demokratično družbo.

Pod pretvezo verske svobode prišlo do razvoja mafijske strukture
Težko je pričakovati, da bi varnostnoobveščevalnim organom v Nemčiji nova notranja ministrica Nancy Faeser lahko podelila dodatna pooblastila za učinkovitejše spopadanje z radikalnim islamom, saj je sama prepričana, da največjo nevarnost za ustavni red v Nemčiji navkljub vsem dokazom o nasprotnem predstavljajo desničarji.

Aktivistka, odvetnica in ustanoviteljica liberalne mošeje Ibn Rushd Goethe v Berlinu Seyran Ates (Foto: epa)

Nemška revija Focus Online je leta 2018 razkrila, da nemški varnostni organi obravnavajo Muslimansko bratovščino za veliko resnejšo grožnjo nemški demokraciji kot teroristični organizaciji Al Kaida in Islamska država. Zakaj je tako, je pojasnila tudi Seyran Ates, odvetnica, feministka in ustanoviteljica berlinske “liberalne mošeje” Ibn Rushd-Geothe. “Gre za politično ideologijo, ki je iz islama naredila orodje. Pod pretvezo religije in verske svobode so se razvile mafijske strukture,” je povedala Atesova, ki je ne preseneča, da iz Velike Britanije prihajajo ogromne količine denarja za ustanavljanja novih trdnjav političnega islama v Berlinu.

Ivan Šokić