fbpx

Lego, velikan za igrače, se je dokončno umaknil iz Rusije

Lego, logotip (Foto: STA)

Lego, danski velikan za izdelavo igrač, je sporočil, da bo za nedoločen čas prenehal delovati v Rusiji, razlog pa so po poročanju tujih medijev nenehne motnje. Tiskovna predstavnica Lega je dejala, da so v začetku marca, ko so se ustavile pošiljke v Rusijo, prenehali tudi z vsemi komercialnimi dejavnostmi in skoraj vse zaposlene dali na podaljšan dopust.

Danski velikan Lego je danes sporočil, da se dokončno umika iz Rusije. To pomeni, da bo odpustil zaposlene v Moskvi in prekinil sodelovanje s podjetjem, ki upravlja z njihovimi 81 ruskimi trgovinami. Za to potezo naj bi se odločili zaradi vse večjih ovir v delovnem okolju.

Podjetje je marca po invaziji na Ukrajino prenehalo z dobavo izdelkov v Rusijo, vendar so njegove trgovine ostale odprte, saj se je večina konkurenčnih trgovcev umaknila. Lego je dejal, da bo zdaj prekinil svoje partnerstvo z Inventive Retail Group, ki vodi 81 trgovin v imenu Lega. Družba je sporočila, da odpušča večino svoje ekipe s sedežem v Moskvi in ​​da je 70 zaposlenim zagotovila finančne pakete za podporo pri iskanju novih priložnosti.

Lego je bil eden redkih, ki je ostal v Rusiji
Lego je ena od peščice zahodnih blagovnih znamk, ki so ostale v Rusiji, potem ko so druga večja podjetja zaprla svoje lokacije po napadu Kremlja na Ukrajino 24. februarja. Nekatera podjetja so svoje izdelke prodajala prek franšizojemalcev v Rusiji in so morala razvezati zapletena partnerstva s tretjimi podjetji. McDonald’s je maja napovedal, da bo zaprl svoje lokacije v Rusiji, ki so jih kasneje prodali lokalnemu podjetju. Restavracije so bile odstranjene in preimenovane.

Za razliko od številnih podjetij, ki so obsodila Rusijo, se je Lego odločil, da ne bo neposredno komentiral dejanj države. Marca je Lego dejal: “Naše misli so z vsemi otroki in družinami, ki trpijo zaradi vojne v Ukrajini.”

Pred nekaj leti je dansko podjetje burno odreagiralo, ko se je izkazalo, da kitajskemu umetniku Aiju Weiweiju ni želelo prodati množičnega naročila svojih plastičnih opek. Ai je uporabil Lego za ustvarjanje portretov disidentov, ki so bili zaprti ali izgnani, kot je Nelson Mandela v ZDA, in načrtoval podobno razstavo v Avstraliji. Vendar je dejal, da je Lego muzeju v Melbournu povedal, da njegovih kock ni mogoče uporabiti za umetnine, ki vsebujejo “kakršne koli politične, verske, rasistične, nespodobne ali obrekljive izjave“. Odločitev je bila predmet širših obsod in Lego je nazadnje spremenil svojo politiko.

Tanja Brkić