fbpx

Letalski nesreči bin Ladnove družine niso botrovale nobene tehnične okvare

Foto: zajeta fotografija You tube.

Na angleškem Blasckbushe Airport v Surreyu je zaradi prevelike hitrosti 31. julija 2015 prišlo do letalske nesreče.  Na krovu so bili poleg pilota še trije člani bin Ladnove družine: njegova mačeha, Raja Bashir Hashem,  njegova hči, Sana bin Laden, in sorodnik Zouheir Anuar Hashem.

Šlo je za letalo Phenom 300 jet, ki ga izdeluje Brazilsko podjetje Embraer, registrirano je bilo v Savdski Arabiji. Prevaža lahko 8-9 potnikov do 3650 kilometrov daleč, stane pa okrog 7,5 milijonov evrov, to pa je stalo okrog 15 milijonov evrov. Potniki so preživeli udarec v bankino in parkirane avtomobile, usoden pa je bil zanje ogenj, ko je bilo od trupa odtrgano krilo.

To letališče je zelo znano in popularno za zasebna luksuzna letala. Najnovejše ugotovitve strokovnjakov za preiskovanje letalskih nesreč dokazujejo, da je letalo iz Milana priletelo s 40 odstotkov previsoko hitrostjo, zaradi česar je letalo pristalo predaleč, saj je imelo na voljo le 438 metrov asfaltirane pristajalne steze.

Za bin Ladna, ki je prevzel odgovornost za napad septembra 2011 v New Yorku, se govori, da ima več kot 50 sorodnikov in več mačeh. Sicer pa je tudi njegov oče Mohamed umrl v letalski nesreči leta 1967 v Savdski Arabiji. Leta 1994 so bin Ladnu v Savdski Arabiji odvzeli državljanstvo zaradi njegovih vojaških aktivnosti, takrat ga je družina tudi razlastninila.  V Pakistanu so ga leta 2011 ubili ameriški specialci.

Raziskave so pokazale, da je bil pilot osredotočen na pristajanje in je spregledal, da ima letalo previsoko hitrost. Prejel pa je 66 avdio opozoril in navodil med pristajanjem, ki je trajalo 3 minute in 32 sekund, preden se je letalo dotaknilo pristajalne steze. Pregled ostankov letala je pokazal, da ni bilo nobene tehnične napake, tudi pilot ni bil pod vplivom nobene substance, ki bi vplivala na njegovo odzivnost, kot poroča Daily mail. Odziv angleške javnosti je glede na žrtve nesreče sprožil privoščljive in kritične reakcije v družbenih medijih.

A. B.