Leva Kolumbija v izdajo potnih listov s spolom “X”

Foto: epa

Kolumbija je začela izdajati potne liste, ki vključujejo možnost navedbe tretjega spola – “X” – za posameznike, ki se ne identificirajo kot moški ali ženska. Kolumbijo vodi levičarski predsednik in član Foruma São Paulo Gustavo Petro.

“Ministrstvo za zunanje zadeve priznava obstoj raznolikosti spolov (…) To je socialna pravičnost,” je izjavila Andrea Garzon, predstavnica tamkajšnje službe za potne liste v videu, objavljenem na uradni spletni strani zunanjega ministrstva in platformah družbenih medijev, poroča Barrons.

Kolumbijci lahko to novo pravico uveljavljajo tako znotraj države kot na predstavništvih v tujini. Marca 2022 je namreč sodišče v Kolumbiji državljanom priznalo pravico, da v uradnih osebnih dokumentih navedejo svoj spol kot nebinarni.

V naslednjih sedmih mesecih bo 26 državljanov zamenjalo osebne izkaznice in rojstne liste, razkriva uradna statistika. S tem se je Kolumbija pridružila več kot desetim državam po svetu, ki dovoljujejo navedbo tretjega spola v uradnih dokumentih. Med njimi so Nemčija, ZDA, Mehika, Argentina, Avstralija, Nova Zelandija, Pakistan in Nepal.

S. K.