fbpx

Levi fašisti s kamenjem in petardami napadli desničarskega predavatelja na univerzi Berkeley

Foto: epa

Znani aktivist in podpornik ameriškega predsednika Donalda Trumpa je na prestižni univerzi Berkeley na severu Kalifornije v sredo gostoval kot predavatelj, vendar ga je tam pričakala razjarjena množica protestnikov proti Trumpu, ki so želeli nasilno preprečiti dogodek.

“Kar naenkrat je bilo zunaj slišati eksplozije petard, v stavbo so metali kamenje. Prav tako so metali kamenje v policijo. Zaradi izrednih razmer so nas evakuirali iz stavbe skozi požarni izhod,” je po incidentu razmere opisal Milo Yiannopoulos. Ko je prišel ven, ga je tam čakalo več sto protestnikov, ki so uničevali javno lastnino in policiste obmetavali z različnimi nevarnimi predmeti. Pot do avtomobila je opisal kot izredno nevarno izkušnjo, saj so ga morali policisti obleči v neprebojni jopič. “To je cena, ki jo plačaš, če si v ZDA libertarnega ali konservativnega nazora,” je za ameriško televizijo Fox povedal o stanju v študentskem kampusu.

Gre za nacistično prakso
Levičarski protestniki so Yiannopoulosa zmerjali z različnimi zmerljivkami, da bi s tem opravičili svoje nasilje. Ta je njihovo ravnanje v televizijskem intervjuju označil za nacistično prakso, “bizarno pa je, da levičarji vse nasprotnike zmerjajo z nacisti, da imajo opravičilo za izvajanje nasilja”. 

Levičarska retorika: "Ven iz Berkelleya nacistični izmeček". (foto: epa)

Levičarska retorika: “Ven iz Berkeleyja, nacistični izmeček.” (foto: epa)

Mediji podpirajo nasilne izpade
Yiannopoulos je po incidentu veliko krivdo za tovrstne izgrede levičarjev naprtil osrednjim medijem, predvsem CNN, ki podpirajo fašistoidno prakso ulice s tem, da tiste, s katerimi se ne strinjajo, poimenujejo z antisemiti, rasisti in seksisti, čeprav to niso. “Mediji so ustvarili okolje, v katerem je dovoljeno vsakomur reči karkoli, če spada desno od sredine.” Kot pravi Yiannopoulos, karizmatičen in duhovit aktivist, ki je mimogrede tudi gej, s sicer konservativnimi stališči, si mediji dovolijo o človeku govoriti najbolj grozljive reči.

Stanje na univerzah vseeno optimistično
Milo Yiannopoulos je glede incidentov in splošnega vzdušja v študentskih kampusih, ki je pretežno levičarsko usmerjeno, dejal, da je bil v zadnjem letu na več univerzah, kjer je videl spremembe v razmišljanjih, zato je optimističen. Številni nekdanji diplomanti so se odločili, da zato ne bodo več denarno podpirali svoje univerze, zaradi česar so nekatere izgubile tudi po 30 ali 40 milijonov dolarjev, nekatere pa so morali celo zapreti.

Yiannopoulos napoveduje, da se bo to začelo dogajati po celi Ameriki, saj so fakultete povezane s trgom dela, ki je visoko izobražen in tega ne bo dopuščal še naprej. Na incidente pred univerzo Berkeley se je odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je prek Twitterja napovedal, da bo univerzi odvzel denarna sredstva, saj gre za univerzo, ki je financirana z javnimi sredstvi.

Mladi aktivist za pravico govora je za konec še dejal, da je zlasti v novinarstvu, zabavni industriji in akademskem svetu še vedno veliko ovir svobode govora.

M. P.