fbpx

Levičarji so povsod isti: tudi v Bruslju kršijo dogovore in ne spustijo oblasti iz rok

Od leve proti desni: Martin Schulz, Manfred Weber in Guy Verhofstadt še v "srečnih" časih. (Foto: epa)

Politični skupini EPP in S&D sta 24. 6. 2014 podpisali sporazum, v katerem sta se strinjali, da bosta v zakonodajnem obdobju Evropskega parlamenta 20142019 podpirali ena drugo pri volitvah za predsednika Evropskega parlamenta. Hkrati sta se strinjali, da bo v prvi polovici zajetega obdobja predsednik EP iz S&D, v drugi polovici pa iz EPP. A zdaj, ko bi moral Martin Schulz zapustiti svoj stolček, je dogovor skoraj pozabljen. 

Primer predsednika Evropskega parlamenta je še en dober prikaz, koliko gre verjeti dogovorom, ki jih sklepajo in podpisujejo levičarji. Gre za ponavljajoč vzorec, ki je očitno enak tudi v svetu, ne le v Sloveniji, da levičarji oblasti ne izpustijo iz rok. Predsednik EPP Manfred Weber je v svojem pismu 9. januarja svojim poslanskim kolegom zapisal, da za predsednika za Evropski parlament predlagajo Italijana Antonia Tajanija. “Zdaj je na nas: želimo zmagati in bomo zmagali v tem glasovanju. Osnova našega uspeha bo naša kohezija in timski duh,” je zapisal ter dodal, da so leta 2014 volivci izbrali Evropski parlament, v katerem nimata stabilne večine niti levica niti sredinska desnica. “Kot demokrati smo bili in bomo prisiljeni v sklepanje kompromisov, zato smo na začetku tega zakonodajnega obdobja sklenili dogovor za celotno obdobje. Liberalcem je bilo dovoljeno, da zasedejo osrednje položaje. Skupina EPP je bila in je zanesljiv partner – tudi zdaj, ko je čas, da se S&D uskladi z dogovorom. Naslednji dnevi bodo pokazali, če se je mogoče zanesti na podpisa Martina Schulza in Guya Verhofstadta ali pa bosta preklicala svojo besedo.”

Weber je dodal, da so se sedaj pojavile nekatere “divje trditve”, ki podpis tega sporazuma postavljajo pod vprašaj. “Vse te trditve so napačne. Sporazum na primer ne vključuje nobene povezave z drugimi institucijami EU. Da to razjasnimo enkrat za vselej, prilagam kopijo podpisanega sporazuma k temu pismu.” Preberete si ga lahko tukaj: agreement-epp-sd

“Da se S&D in EPP izmenično izmenjujeta v vodenju Evropskega parlamenta, je dolga in pozitivna tradicija. Dve največji politični skupini nosita posebno odgovornost za Evropo. In zato moramo demokrati poiskati kompromis. Toda kako se bo to nadaljevalo v letu 2019 po naslednjih volitvah, če skupina S&D že sedaj krši dogovor? V tem primeru sporazumi ne bi imeli nobene veljave več. Bo naš parlament ostal predvidljiv in zanesljiv? Kdor koli zdaj prelomi dobro tradicijo in tisti podpisi izgubijo vrednost, bo ogrozil stabilnost Evropskega parlamenta kot institucije.”

Weber pa se je dotaknil tudi skupnih ciljev, ki so si jih zadale EPP, S&D ter ALDE leta 2014. To so predvsem, da nihče izmed njih ne bo dopustil, da bi kdorkoli, niti levi ali desni radikalci, vplival na odločitve Evropskega parlamenta. “To je razlog, zakaj mora biti ena stvar jasna: tisti, ki bodo kršili naš sporazum, nosijo polno odgovornost v primeru antievropskega vpliva. Evropa doživlja težko fazo.”

Dodal je še, da ima skupina EPP prepričljivega kandidata za predsednika Evropskega parlamenta. “Antonio Tajani je proevropski. Ima bogate izkušnje, saj je bil že na več odgovornih položajih v Evropski uniji in želi biti predsednik za vse člane Evropskega parlamenta. Antonio Tajani si želi nove kulture, kjer predsednik spoštuje vse skupine, ne glede na velikost.”

 Marjanca Scheicher