fbpx

Levičarska grška vlada v najnovejšem paketu reform oklestila tudi pravico do stavkanja in druge delavske pravice

Spopad policije in protestnikov v Atenah (vir: twitter)

V petek je več kot osem tisoč Grkov v samem središču Aten protestiralo proti najavi novih varčevalnih ukrepov, med katerimi je tudi kontroverzna omejitev pravice do stavke. Mednarodni upniki od leve grške vlade pričakujejo sprejetje najnovejšega paketa reform v zameno za še več denarja. Skrajno leva vlada Alexisa Tsiprasa, ki se je pred vzponom na oblast na veliko ustila o pravicah delavcev in Grkov, zdaj prav te delavce, ki naj bi bili hrbtenica njihovega volilnega telesa, zatira na vsakem koraku. Le še en dan v življenju salonskih levičarjev. Protestniki nameravajo danes svojo prisotnost na atenskih ulicah še dodatno okrepiti.

Protestniki proti novim protidelavskim ukrepom so po poročanju portala advance.hr blokirali atensko podzemno železnico in ustavili znaten del prometa v prestolnici. Ustavljeno je bilo tudi delo v lukah ter bolnicah. Pred grškim parlamentom je prišlo tudi do spopadov s policijo.

Nadaljevanje stavke in protestov se pričakuje danes. Za vikend se je v Atenah na protestnih shodih, ki jih je organiziral sindikat PAME, na ulicah zbralo več kot 20 tisoč ljudi pod geslom “Roke stran od štrajka!”. Videti je bilo napise, kot so “Ne modernemu suženjstvu!” in “Upor!”

Atenski protestniki pred grškim parlamentom (vir: twitter)

Grška vlada naj bi o novih varčevalnih ukrepih glasovala danes popoldne. Paket reform naj bi veljal za zadnjega v sklopu rezov, ki jih mora Grčija izvesti, če želi izpolniti pogoje za pridobitev dodatnih finančnih sredstev avgusta letos. Višji član grške komunistične stranke Giorgos Perros je po poročanju spletnega portala Wral povedal: “Lahko glasujejo, kakor hočejo. Mi ne bomo odnehali.” Ob tem je še obljubil, da se bodo protesti danes še okrepili.

Ivan Šokić