fbpx

Levičarska norost: State Department bo dobil prvo uradnico za raznolikost in vključevanje

Državni sekretar ZDA Anthony Blinken je imenoval nekdanjo veleposlanico na Malti Gino Abercormbie Winstanley na položaj glavne uradnice za raznolikost in vključevanje (Foto: Facebook)

Kot so že v preteklosti napovedovali, želijo v State Departmentu in na visokih državnih položajih v ZDA zadostiti določenim kvotam na področju spola in rase pri zaposlovanju. Državni sekretar Anthony Blinken je na položaj glavne uradnice za raznolikost in vključevanje postavil žensko, in sicer nekdanjo veleposlanico na Malti temnopolto Gino Abercormbie Winstanley. Medtem pa se je tudi sam predsednik Joe Biden lotil podobne strategije in za poveljnico kopenske vojske prav tako predlagal žensko. Christine Wormuth bo v primeru senatne potrditve postala prva ženska na najvišjem civilnem položaju ameriške kopenske vojske.

Kot poroča STA je državni sekretar ZDA Anthony Blinken v ponedeljek imenoval nekdanjo veleposlanico na Malti Gino Abercormbie Winstanley na položaj glavne uradnice za raznolikost in vključevanje. Kot so pojasnili, naj bi State Department imel menda premalo diplomatov, ki pa niso beli moški.

“State Department enostavno ni tako raznolik in vključujoč, kot bi moral biti,” je dejal Blinken in dodal, da gre za dolgotrajen problem, ki ni omejen le na State Department. Abercrombie Winstanleyeva ima 30 let izkušenj z delom v diplomaciji. Povedala je, da lahko postanejo model za raznolikost in vključevanje delovne sile. Že leta 2019 je za Politico povedala, da se je velikokrat počutila zelo osamljeno, ko se je kot temnopolta ženska sprehajala po hodnikih State Departmenta in ni videla veliko oseb, njej podobnim.

Podobna strategija očitno velja tudi na področju vojske
Nova vlada se očitno bori za posebne pravice žensk, saj je predsednik ZDA Joe Biden za položaj sekretarke kopenske vojske prvič v zgodovini ZDA predlagal žensko. Christine Wormuth bo v primeru senatne potrditve postala prva ženska na najvišjem civilnem položaju ameriške kopenske vojske.

Christine Wormuth bo v primeru senatne potrditve postala prva ženska na najvišjem civilnem položaju ameriške kopenske vojske (Foto: Facebook)

V času vlade predsednika Baracka Obame je bila v Pentagonu na položaju namestnice obrambnega ministra za politične zadeve, kjer je izvajala Obamov obrat iz Evrope proti Aziji in sodelovala pri strategiji proti Islamski državi skupaj s sedanjim obrambnim ministrom Lloydom Austinom, ki je bil v času Obame poveljnik osrednjega poveljstva. Po izvolitvi Donalda Trumpa se je iz Pentagona preselila h korporaciji Rand, kjer je bila direktorica za mednarodno varnost in obrambno politiko.

Sara Rančigaj