fbpx

Levičarska raziskava razkriva: Mediana bogastva črnskih družin se bo v 26 letih znižala na nič ameriških dolarjev

Foto: iStock

Že kar 30 let zaporedoma črnske družine v ZDA izgubljajo svoje prihranke, premoženje in bogastvo in bodo v roku 26 let dosegle mediano bogastva v vrednosti nič ameriških dolarjev. To namreč napoveduje nova študija levičarskih skupin. Številni so ocenili raziskavo za rasistično. 

Do leta 2024 naj bi mediana črnskih in latinskoameriških gospodinjstev razkrila, da bodo ta imela od 60 do 80 odstotkov manj bogastva kot leta 1983, kakor je to mogoče prebrati v študiji z naslovom Pot do ničelnega bogastva. Mediana bogastva črnskih gospodinjstev kaže, da bodo slednja dosegla ničlo do leta 2053 in latinskoameriška do leta 2073.

Mediana bogastva bo dosegla nič, ko polovica črnske populacije ne bo imela več premoženja, kljub temu, da bo druga polovica ostala uspešna. Bogastvo pa vključuje vrednost prihrankov, premoženja, avtomobilov in nepremičnin, minus dolg. Letni dohodek se šteje posamično in če je ta prihranjen ali investiran, lahko preraste v bogastvo.

Foto: Printscreen

Za naraščajoč rasni razkorak okrivili pretekle in zdajšnje javne politike
Poročilo sta po navedbah Breitbarta pripravili levičarski skupini Inštitut za politične študije (Institute for Policy Studies) in Blaginja sedaj (Prosperity Now), ki so za velikanski porast črnske populacije Američanov od leta 1983 okrivile rasno diskriminacijo, ki jo povzročajo zvezne vlade. Za naraščajoč rasni razkorak krivijo pretekle in zdajšnje javne politike, ki so bile namerno ali nepremišljeno zasnovane tako, da pomagajo belim gospodinjstvom na račun izključitve nebelih gospodinjstev. Kar je seveda popolna neumnost, saj Amerika velja za eno najbolj svobodnih držav sveta, vzroki slabšo ekonomsko stanje temnopoltih pa so obsežnejši.

Foto: iStock

Kljub rasističnemu pogledu avtorjev na zadevo ekonomske podrobnosti v poročilu ostajajo šokantne in poudarjajo splošni neuspeh zveznih politik od sedemdesetih let dalje, da bi povečale prihodek bogastva navadnih Američanov, ki se nahajajo zunaj tehnokratske elite.

Foto: iStock

H. M.