fbpx

Levičarska županja Rima se javno zahvaljuje policistom, ker preganjajo kršitelje ukrepov o zajezitvi epidemije COVID-19!

Foto: epa

Medtem, ko imamo pri nas mnogo levičarjev, ki preko družabnih omrežij nagovarjajo k uličnem nasilju, ker naj bi po njihovo ukrepi, ki jih sprejema vlada Janeza Janše z namenom zajezitve širitve koronavirusa, vodili v represijo in županov, ki državljanov ne pozivajo k upoštevanju ukrepov, pa je v Italiji slika povsem drugačna. Županja Rima Virginia Raggi iz Gibanja petih zvezd preko družabnih omrežij hvali policijo, ker ta okrepljeno nadzoruje omejitve gibanja in kršiteljem izreka visoke kazni.

“V Rimu je lokalna policija v manj kot mesecu dni opravila več kot 400 tisoč pregledov in odkrila 664 kršiteljev. Vsem policistom se zahvaljujem za odlično opravljeno delo, ki ga opravljajo v teh občutljivih dneh,” je v petek preko Twitterja sporočila rimska županja Virginia Raggi.

Sodržavljane poziva na pomoč

Ta teden je Raggijeva prispevala k oblikovanju internetne telefonske linije, s katero je olajšala poročanje glede neposlušnih sosedov, ki ne upoštevajo omejitve gibanja, ki velja v celotni državi. Medtem, ko nekateri to potezo označujejo kot “lov na čarovnice” in vladavino terorizma, ki spominja na mračne dni fašizma v Italiji, Raggijeva državljane poziva, da naj postanejo vladni obveščevalci, tako da poročajo o svojih sosedih, ki kršijo katero od pravil, ki so stopile v veljavo z namenom zajezitve širjenja koronavirusa.

“Ali obstajajo shodi ljudi, za katere menite, da so v nasprotju z veljavnimi pravili v času izrednega zdravstvenega stanja?”, je mogoče prebrati na Facebook strani mestne hiše v Rimu. “Neupoštevanje pravil lahko prijavite neposredno pristojnemu nadzornemu organu prek enotnega sistema poročanja, ki deluje na institucionalnem portalu rimske mestne občine.”

Foto: epa

Nekateri državljani so se pritožili, da ukrep spodbuja sosede, naj vohunijo drug za drugim, namesto da se solidarno združijo sredi vsesplošne krize, ki močno bremeni vse. “Spodbujanje in legitimiranje ozračja policijske države … neumna poteza,” je zapisal eden. “Upam, da nihče ne pozabi te” hvalevredne “kretnje”,” je dodal.

Raggijeva je v soboto sporočila, da je Rim najel 300 novih policistov, ki bodo 17. aprila pričeli aktivno opravljati službo v italijanskem glavnem mestu. Italija je sicer izdala niz nacionalnih odlokov, ki so postopoma vedno bolj omejili gibanje prebivalstva. Pred kratkim se je italijansko notranje ministrstvo odločilo, da odhod v cerkev k molitvi ne bo veljal za utemeljen razlog za odhod od doma. Kršiteljem ne uide visoka denarna kazen in policijska kartoteka, poroča Breitbart.

Foto: epa

Italijani lahko zapustijo dom za nakup cigaret, časopisov, hrane in zdravil ter sprehajanje psov, vendar ne smejo hoditi moliti v cerkev, če nimajo boljšega razloga, da bi bili zunaj. V primeru, da je cerkev na njihovi poti, lahko v tem primeru na kratko stopijo k molitvi, je še sporočilo notranje ministrstvo.

Hana Murn