fbpx

Litva: Med kibernetskim napadom na zunanje ministrstvo vdrli v občutljive podatke, kjer je omenjena tudi vojna z Belorusijo

Foto: epa

Po poročanju litovskega tiska so bili med kibernetskim napadom na ministrstvo za zunanje zadeve vdrti občutljivi podatki ministrstva. Ministrstvo je le navedlo, da ne želi potrditi informacij o izgubi podatkov, ki so prišle v javnost.

Menimo, da gre za informacijski napad sovražnih držav,” je vse, kar so lahko razkrili predstavniki ministrstva, ki ga vodi predsednik TS-LKD Gabriel Landsbergis.

Neodvisni strokovnjaki za informacijsko tehnologijo trdijo, da je prišlo do uhajanja zelo občutljivih informacij. Oseba s fotografijo azerbajdžanskega predsednika Ilhana Alijeva je trdila, da so podatki, vdrti v zunanje ministrstvo, vsebovali korespondenco med ministri in njihovimi namestniki, ključnimi oddelki, veleposlaniki držav G7 in Nata ter njihovimi predstavniki.

Omenjena je vojna z Belorusijo
Oseba trdi, da so bili dokumenti, ki jih je imela, označeni s “Secret”, “Top Secret” in “Cosmic” (to so najbolj tajni dokumenti Nata). Dokumenti so vsebovali podrobnosti o tajnih pogajanjih med ameriškim predsednikom Jojem Bidnom in drugimi voditelji držav, načrtih za Rusijo, plinovodu Severni tok 2 in Nemčijo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko (Foto: epa)

Poleg tega naj bi vsebovala pogovore o morebitni podpori ZDA proti Franciji in Nemčiji ter o morebitni vlogi Litve pri tem. Omenjali naj bi tudi Kitajsko in Belorusijo, pri čemer bi govorili o navodilih proti Kitajski in vojni z Belorusijo.

Po trditvah omenjene osebe je bilo vdrto v skoraj 1,7 milijona e-poštnih sporočil, shranjenih v 102 datotekah. Litovski strokovnjak za informacijsko tehnologijo Audrius Kalvėnas meni, da se je na zunanjem ministrstvu spet zgodil škandal. To po njegovih besedah ni presenetljivo, saj ta institucija ni sposobna delovati diskretno in diplomatsko. Za izvajanje je odgovoren minister. Zunanji minister, ki spoštuje državo, bi prevzel odgovornost in odstopil po kraji tajnih podatkov iz institucije, ki jo vodi. Zunanji minister Landsbergis pa bo, kot meni komentator, jokal na rami svojega dedka, da so ga in celotno ministrstvo ponovno “nastavile” sovražne posebne službe sovražne države in da on osebno ni kriv.

Demokracija