fbpx

Litva se oborožuje zaradi strahu pred Rusijo

Foto: epa

Litva se boji vojaško močne Rusije v svoji soseščini, zato namerava v letu 2017 za obrambo nameniti kar 725 milijonov evrov. V okviru nakupa namerava pridobiti 88 oklepnih vozil, med drugim 84 z avtomatskimi topovi, brzostrelkami in vodenimi protitankovskimi izstrelki.  

Litva, se zaradi strahu pred Rusijo vojaško krepi. Svoje orožje kupuje predvsem od Nemcev, od koncerna ARTEC, in sicer za nekaj 100 milijonov evrov. Denar namerava porabiti za bojna vozila Boxer. Gre za najdražji nakup na vojaškem področju v vsej zgodovini te države, navaja pch24. Bojazni glede nepredvidljive Rusije pa kaže tudi Finska. Od tam prihajajo novice, da državljani Največje države sveta zadnje čase intenzivno kupuje zemljišča, ki bi jih lahko v času napetosti porabili za vojaške namene.

Litva pričakuje, da bodo vozila izdelana v skladu z njihovimi zahtevami. Vse skupaj gre za nakup 88 oklepnikov, med katerimi bo kar 84 opremljenih z 30 milimetrskimi avtomatskimi topovi, brzostrelkami in vodenimi protitankovskimi izstrelki. Slednji so namenjeni pehoti, preostali 4 pa predvsem vodenju. Prva tovrstna vozila bodo dostavljena konec leta 2017. Skupno namerava Litva leta 2017 za oborožitev nameniti 725 milijonov evrov.

Foto: epa

Foto: wikimedia commons

Tudi Finska trepeta pred svojo veliko sosedo  
Znano, je da so Sovjeti pred desetletji že zasedli nekatera južna območja finskega državnega ozemlja, z množičnimi ruskimi nakupi zemljišč na Finskem, pa se strahovi izpred desetletij ponovno prebujajo. Skandinavska država se namreč boji, da bi Rusi na kupljenih parcelah, v primeru nevarnosti vojaškega spopada, namestili ljudi, ki bi blokirali lokalne prometne povezave. Trenutni finski zakoni še ne omejujejo nakupov zemljišč s strani tujcev, kar pa se v kratkem lahko spremeni.

Domen Mezeg