fbpx

[FOTO] Ljudem prekipeva: Pri nas grafiti proti islamizaciji na železniških postajah, v Nemčiji na bankovcih

Foto: Twitter

Železniška postaja na Brezovici. Počečkana z grafiti. Prečrtan polmesec in rdeča zvezda se zdita še najbolj mili obliki protesta. Na drugi strani Nemčija in počečkani evrski bankovci z napisi Stop migrantom.

Že pred dnevi smo poročali o transparentu, ki so ga mariborski navijači razprli na tekmi z Olimpijo, kjer so izrazili svoje nestrinjanje s prihodom migrantov. ”Najbolj dragocena stvar, ki nam jo lahko vzamejo, je lasten narod. Če se zanj ne bomo borili, ga bomo za vedno izgubili. Stop migrantom!” se je glasilo sporočilo navijačev, s katerim so ubesedili bistvo svojega nezadovoljstva. In bili zato kaznovani s 15 tisoč evri globe. Toda očitno bo tovrstnih protestov vse več in več.

Popisana železniška postaja na Brezovici
Vsaj do sedaj vlaki večinoma niso vozili migrantov na relaciji Koper–Ljubljana, pa vendar je železniška postaja Brezovica pri Ljubljani v celoti popisana z grafiti proti islamizaciji države, kar si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji. Kdo je to storil in ali so podali kakšno kazensko ovadbo, nam s strani Slovenskih železnic še niso pojasnili.

Na Poljskem protesti
So pa grafiti in javna opozorila proti migrantom očiten trend ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi. Prejšnji teden so se na Poljskem dogajali množični protesti proti migrantom, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Še bolj izvirni pa so bili v Nemčiji.

Popisani bankovci v Nemčiji
Prav lahko se zgodi, da v prihodnjih dneh v Nemčiji naletite na nekoliko drugačne bankovce. Nasprotniki migrantov in prosilcev za azil namreč svoje nestrinjanje v obliki kratkih sloganov in političnih sporočil pišejo kar na bankovce. Sporočila so – ironično – napisana na zadnjo stran bankovcev, kjer je slika mostu kot simbola premagovanja ovir in evropskih vrednot, kot sta humanizem in svoboda.

”Stop azilantom”
Sporočila na bankovcih so kratka in jedrnata – z glavnim poudarkom: stop migrantom in prosilcem za azil, med drugimi pa je veliko sporočil namenjenih tudi Angeli Merkel in njenim povabilom migrantom.

A bankovci so s tem večinoma razvrednoteni. Kot je za Rosenheim24 povedal tiskovni predstavnik nemške deželne banke, glede na zakonodajo manjše oznake na bankovcih ne štejejo za namerno uničevanje bankovca in s tem niso avtomatsko razvrednoteni. Kljub temu pa je vse odvisno od tega, kako popisan je bankovec. Ob večjih napisih ti pogosto ostanejo brez vrednosti.

Po poročanju medijev se taki bankovci pojavljajo po vsej Nemčiji, v Münchnu se napisi pojavljajo celo v angleškem jeziku: Refugees, you are not welcome.

 

M. G.