fbpx

London izvolil muslimanskega župana. Mu bodo ZDA prepovedale vstop v državo?

Župan Londona Sadiq Khan. (foto: epa)

London ima novega župana. Danes je prisegel Sadiq Khan, ki je muslimanskega porekla. Laburistična poslanka je že javno postavila vprašanje, ali mu bodo ZDA dovolile vstop v državo, če na volitvah zmaga Donald Trump.

Poslanka laburistične stranke Diane Abbot je podala izjavo le nekaj ur po tistem, ko je Sadiq Khan na županskih volitvah premagal svojega glavnega tekmeca Zaca Goldsmitha. Predsedniški kandidat Donald Trump je namreč na decembrskem soočenju napovedal popolno prepoved vstopa muslimanom v ZDA, poroča Express.

Njeno vprašanje je še toliko bolj na mestu, saj je Trump z izločitvijo svojih dveh tekmecev še bližje Beli hiši, na tej poti pa bo njegova glavna ovira le še Hillary Clinton.

Obljubil je boljši London
Novoizvoljeni župan Londona Sadiq Khan je na volitvah prejel 57 odstotkov glasov Londončanov, v svojem nagovoru ob zaprisegi pa je dejal, da ne more verjeti, da se je to res zgodilo.

Vprašanje o vstopu Khana v ZDA v primeru, da na volitvah v ZDA zmaga Trump, je angleška poslanka Abbotova izpostavila v oddaji na televiziji BBC. “Menim, da je resnično zastrašujoče, če pomislim, da je Trump med kampanjo napovedal, da v Združene države ne bo spuščal muslimanov,” je dejala.

Khan se je po izvolitvi soočal tudi z očitki, da se povezuje z islamskimi teroristi, vendar je opoziciji odvrnil, da gre za negativno kampanjo in da je ponosen, “da je London izbral upanje nad strahom in enotnost nad razdeljenostjo.” Ali gre le za negativno kampanjo ali je v tem kaj resnice, pa bo očitno pokazala prihodnost.

M. P.