fbpx

Londonski morilec Khalid Masood je že pred 17 leti sanjal o krvavih truplih, zdravil se je zaradi nekontroliranih napadov besa

Foto: YouTube.

Na dan prihajajo nove podrobnosti o azijskem napadalcu, ki je v sredo v središču Londona pokončal štiri ljudi, potem ko je na Westminsterskem mostu najprej z avtomobilom zapeljal v množico, nato pa se naključnih mimoidočih lotil še z nožem. Otoški mediji poročajo, da je Khalid Masood že 17 let prej sanjal o krvi in o tem, da bi nekoga ubil. Zaradi napadov nekontrolirane jeze je Masood v preteklosti že moral poiskati strokovno pomoč. Dva nekdanja Masoodova prijatelja sta se oglasila novinarjem in potrdila, da je v preteklosti njegovo agresivno obnašanje med ljudmi v njegovi bližini že zbujalo veliko skrb.

V dneh po terorističnem napadu v središču Londona skušajo britanski preiskovalci sestaviti skupaj koščke sestavljanke na vprašanja o tem, kdaj, kje in kako se je Khalid Masood radikaliziral. Savdsko veleposlaništvo v Londonu je potrdilo, da je bil skrajnež kar trikrat v državi. V izjavi za javnost so namreč na veleposlaništvu zapisali, da je imel delovno vizo in da se je učil angleškega jezika; prvič med novembrom 2005 in novembrom 2006, drugič med aprilom 2008 in aprilom 2009; marca leta 2015 pa se je v državo vrnil še za pet dni.

Masoodu savdske obveščevalne službe sicer niso sledile, prav tako ni imel nobene kriminalne preteklosti. Nekdanji Masoodov prijatelj, ki je želel ostati anonimen, je sicer medijem razkril, da mu je Massod leta 2000 na vrat položil nož in mu šepetal: “Želim kri, želim po***ano kri. Nekoga želim ubiti!” Potem ko se je pomiril, sam ni mogel razumeti, zakaj je to storil, in se je zato odločil poiskati zdravniško pomoč.

Naj spomnimo, 52-letnika je na kraju zločina pri Westminstru pokončala policija, javnost pa se boji, da se je morilec ekstremizma naučil v zaporu. Njegov prijatelj iz otroških let namreč trdi, da se je šele v zaporu preimenoval v Khalida Masooda, potem ko je prestopil v islam. Angleška vlada je že pred časom javno izrazila skrb, da se kriminalci za rešetkami zaradi vpliva džihadistov spreminjajo v islamske skrajneže.

Masood naj bi bil v Angliji prej poznan pod imenom Adrian Elms, v času, ko je zaradi kriminala prestajal zaporno kazen, pa se je ločil tudi od svoje žene in se povsem posvetil islamski religiji. Noč pred napadom je Masood sicer prebil v hotelu v Brightonu, hotelski upravnik pa je medijem potrdil, da se je dobro razpoloženi morilec smejal in šalil s hotelskim osebjem.

Policija je ugotovila, da je Masood samo dve minuti pred napadom z nekom govoril po mobilnem telefonu prek aplikacije WhatsApp, poleg telefona pa so se lotili tudi preiskave osebnega računalnika zdaj pokojnega morilca.

L. S.