fbpx

Londonski zdravniki in Rajko Kenda imajo nekaj skupnega: Radi bi odločali o življenju nemočnih otrok!

(Foto: iStock)

Mali Neži se je pridružil angleški dojenček Charlie. Zgodba desetmesečnega Charlieja iz Velike Britanije, ki naj bi ga zaradi redke genetske bolezni kljub nasprotovanju staršev odklopili iz aparata za dihanje, odmeva v svetu. Charlie Gard trpi za redko in težko ozdravljivo boleznijo, v londonski bolnišnici Great Ormond Street pa so se kljub nasprotovanju staršev odločili, da ga ne bodo več ohranjali pri življenju.

Gre za podobno zgodbo, ki jo je Slovenija doživela z opustitvijo aktivnega zdravljenja male Neže, ko je Rajko Kenda, kot predstojnik Pediatrične klinike, starše dveletne deklice pozival, naj prenehajo biti “zazibani v lažno upanje”, da bo deklica preživela. Hvala Bogu, starši male Neže Kende niso poslušali in so otroka na lastne stroške odpeljali na zdravljenje v tujino, deklica Neža pa se je nedavno po mesecih uspešnega zdravljenja v tujini okrepljena vrnila domov.

Ko je za otroka smrt “največja korist” …, nas lahko začne skrbeti, kaj je z našo družbo
Podobne bogove v belem se gredo tudi londonski pediatri. Odločali bi radi o pravici do življenja nemočnega Charlieja in to kljub izrecni prošnji njegovih staršev, da jim dovolijo poskusno zdravljenje v tujini. Po njihovi oceni je smrt za Charlieja njegova največja korist(!), saj gre pri omenjeni bolezni za odmiranje mišic in okvaro možganov. Podobno kot pediatri v Sloveniji, tudi oni svojemu majhnemu pacientu napovedujejo skorajšnjo smrt.

Po začetni fazi zdravljenja so Charliejevi pediatri kmalu začeli trditi, da bi bili vsi poskusi terapije neučinkoviti, zato so se enostransko, brez odobritve dojenčkovih staršev odločili, da Charlieja ni več smiselno ohranjati pri življenju. V njihovi nameri so jih potrdili celo britanski sodniki in nazadnje še Evropsko sodišče za človekove pravice, kar je še posebej zaskrbljujoče, saj kaže osnovno nerazumevanje pravice staršev da soodločajo o zdravljenju svojih otrok in nespoštovanje krvnih vezi.

Starši imajo pravico soodločati o zdravljenju svojih otrok!
Zaskrbljena starša Connie in Chris sta, podobno kot starši male Neže, takoj začela iskati pomoč v tujini. Za njune prošnje in zahteve po nadaljevanju zdravljenja v tujini pa so bili londonski zdravniki, žal, povsem gluhi. Izsilili so, da je londonska bolnišnica Charliju prepovedala potovanje v ZDA, prek sodišča pa so zdravniki v aprilu dobili odobritev, da dojenčka izklopijo z aparatov. Starša sta se obrnila še na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki pa je prejšnji teden podprlo bolnišnico, ki plemenite starševske skrbi za Charlieja očitno ne razume.

Charlijevi starši se kljub temu niso vdali. S pomočjo donatorjev so zbrali potrebna sredstva za zahtevno in drago zdravljenje Charlieja v tujini in stopili v stik z ekipo zdravnikov v ZDA, ki zdravijo zahtevne genetske bolezni. Američani so pripravljeni Charliju omogočiti poskusno zdravljenje, katerega poteka sicer ni mogoče napovedati, zagotovo pa bi mu podaljšali in olajšali življenje, Charliejevi starši bi pa izpolnili osnovno nalogo starševstva, ki mamam in očetom nalaga, da za svojega otroka storijo vse, kar je v njihovi moči.

(Foto: epa)

Charlie je postal simbol zavzemanja za svetost nemočnega življenja
Pretekli petek in v ponedeljek se je papež Frančišek v svojih nagovorih dvakrat zavzel  za Charlija, vatikanska otroška bolnišnica Deteta Jezusa (Bambino Gesu’) v Rimu pa ga je celo pripravljena brezplačno sprejeti na zdravljenje. Ob tej novici so se takoj oglasili novinarji Associated Pressa in vatikansko otroško bolnišnico začeli napadati. Poročali so o notranji preiskavi iz leta 2014, v kateri naj bi odkrili kršitve standardnih postopkov, prenapolnjenost oddelkov in visoko tveganje za okužbe. Po preiskavi so v  Vatikanu pozneje naročili novo preiskavo ameriških strokovnjakov, ki so ugotovili, da v bolnišnici ni večjih težav. V bolnišnici Bambino Gesu so v ponedeljek, po objavljenem poročilu, vse obtožbe zanikali, jih označili za netočne in napovedali tožbo proti ameriški medijski hiši.

Ob žalostni zgodbi desetmesečnega Charlija se je odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je v tvitu zapisal, da bodo z veseljem pomagali, če le lahko pomagajo.

If we can help little #CharlieGard, as per our friends in the U.K. and the Pope, we would be delighted to do so.

Neka bolnišnica v ZDA pa se je že ponudila, da bi otroka zdravila brezplačno. Da bi se pri spoštovanju življenja v institucijah, v evropski in svetovni javnosti v tej smeri kaj premaknilo, so Charlija in njegove starše pri zavzemanju za življenje podprle mnoge svetovne Pro-life (Za življenje) organizacije. Molitvena bdenja, miroljubni protesti pred londonskim vrhovnim sodiščem in spletne peticije trkajo na sodobno evropsko vest, ki z opuščanjem zavzemanja za spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti podobno kot nekdaj nacizem, fašizem in komunizem, v svoje roke jemlje pravico odločanja o življenju in smrti najbolj nemočnih.

Franci Donko