fbpx

Lukašenko v paniki: pojavile so se nove govorice o smrti ministra Makeja

Vladimir Makej in Sergej Lavrov (Foto: epa)

Pojavile so se nove govorice o smrti ministra Vladimirja Makeja, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko naj bi bil v napadu panike. Znani rusko-izraelski oligarh in oster kritik predsednika Vladimirja Putina Leonid Nevzlin se strinja z govoricami, da je Makejeva smrt posledica zastrupitve s strupom, razvitim v posebnem laboratoriju FSB. Umor naj bi med drugim prekinil Lukašenkova pogajanja z Zahodom in Kitajsko, zanimivo pa je tudi, da je do smrti prišlo kmalu po Makejevem srečanju z apostolskim nuncijem nadškofom Antom Jozićem.

Beloruska tiskovna agencija Belta je v soboto sporočila, da je dan prej umrl beloruski zunanji minister Vladimir Makej in da vzrok smrti še ni znan. Makej je bil pomočnik beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, avgusta 2012 pa je bil imenovan za zunanjega ministra, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. STA je zapisala, da je bil pred predsedniškimi volitvami in kasnejšimi množičnimi protivladnimi protesti v Belorusiji leta 2020 eden od pobudnikov prizadevanj za izboljšanje odnosov Belorusije z Zahodom in je tudi kritiziral Rusijo. Kmalu po začetku protestov pa je spremenil svoje stališče in trdil, da za protesti stoji Zahod. Makej je pred začetkom vojne obljubil, da iz Belorusije ne bo napadov na Ukrajino, nekaj dni pozneje pa so ruske čete dokazale, da se je motil. Njegova izjava Varnostnemu svetu Združenih narodov septembra je povzela svojevrsten položaj Belorusije v konfliktu med Rusijo in Ukrajino. Povedal je, da Belorusija nikoli ni zagovarjala vojne, vendar tudi niso izdajalci.  “Imamo zavezniške obveznosti in dosledno sledimo in bomo sledili duhu in črki mednarodnih sporazumov, ki smo jih podpisali,” je dejal.

Medtem so se pojavile neuradnje informacije, da naj bi bil beloruski zunanji minister, diplomat in nekdanji vohun zastrupljen v tajni operaciji Kremlja –  po navedbah tujih medijev poročila trdijo, da je bil na skrivaj v stiku z Zahodom zaradi vojne v Ukrajini in je preprečil, da bi Belorusija postala del Putinove Rusije, kar ga je stalo življenja. Hkrati je bil objavljen videoposnetek, ki prikazuje zdravega 64-letnika v vojaškem letalu prejšnji teden, malo preden je umrl. Ni bilo znano, da je trpel za kakšno kronično boleznijo, vendar nekatera poročila trdijo, da je doživel srčni infarkt in da je njegova smrt “globoko pretresla” beloruskega predsednika Lukašenka, ki se zdaj boji za lastno varnost, poroča Daily Mail. Beloruski diktator naj bi ukazal zamenjati vse svoje kuharje, služabnike in stražarje, njegovi otroci pa so dobili dodatno zaščito. Leonid Nevzlin, znan rusko-izraelski oligarh in oster kritik predsednika Vladimirja Putina se je strinjal, da je Makejeva smrt posledica zastrupitve s strupom, razvitim v posebnem laboratoriju FSB.

Kremelj je pripravljen uporabiti vse vzvode za pritisk na beloruski režim
Nevzlin je na Twitterju citiral vire “blizu ruskih tajnih služb”, češ da “klinična slika v takih primerih ustreza srčnemu infarktu ali možganski kapi”. Makej bi se moral ta teden udeležiti zasedanja OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi) na Poljskem, kjer naj bi se srečal s ključnimi zahodnimi politiki, ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu pa so udeležbo prepovedali. Nevzlin je zatrdil, da teorijo o zastrupitvi podpira dejstvo, da 64-letni diplomat ni imel zdravstvenih težav, vodil je aktivno življenje in delal načrte. “Ni šel k zdravniku, ker še nikoli ni imel takšnih težav in bolečini ni pripisoval nobenega pomena,” je zapisal Nevzlin in navedel besede ruskega toksikologa, da je zelo enostavno človeka zastrupiti tako, da vsi mislijo, da je umrl zaradi naravnih vzrokov. Dovolj je le, da se poruši ravnovesje encimov v njegovem telesu. Makejeva smrt, pravzaprav drugega človeka v državi, je povzročila paniko v beloruskih nomenklaturnih krogih – diktator ne zaupa nikomur, ne brez razloga verjame, da lahko po Makeju še njemu priredijo veličasten pogreb. Moskva ni zadovoljna glede zapleta z vstopom beloruske vojske v vojno proti Ukrajini, Kremelj je pripravljen uporabiti vse vzvode za pritisk na beloruski režim.

Aleksander Lukašenko, Vladimir Makaj in Sergej Lavrov (Foto: epa)

Umor naj bi med drugim prekinil Lukašenkova pogajanja z Zahodom in Kitajsko
Makejeva domnevna odstranitev je prekinila preostale odnose Belorusije z zahodnimi silami, poroča disidentski ruski kanal General SVR na Telegramu. Načrtovano, pripravljeno in izvedeno je bilo na osebno pobudo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Lukašenku dejansko nihče ne skriva dejstva, da gre za umor. To dejanje je bilo razkazovanje moči in namen prekiniti Lukašenkova pogajanja z Zahodom in Kitajsko, so dodali. Makej naj bi prepričal svoje zahodne zaveznike, da ima Putin Lukašenka za talca in je pod pritiskom ruskega predsednika prisiljen sprejeti nepriljubljena dejanja, da bi ohranil suverenost Belorusije. Ruski opozicijski politik in aktivist Lev Shlosberg  je dejal, da je zelo težko ali skoraj nemogoče verjeti v naravni vzrok smrti Vladimirja Makeja. Vdova nekdanjega ministra Vera Poljakova-Makej, igralka in vodja Mladinskega gledališča v Minsku, smrti svojega moža ni komentirala. Po njegovi smrti je Lukašenko izdal kratko izjavo, v kateri je izrazil sožalje družini in prijateljem. Da bi bil Makej usmrčen, pa je zanikal beloruski politolog Aleksej Dzermant. “Ni dejstev, ki bi kazala na to. Poleg tega je imel zadostno stopnjo zaščite in varnosti,” je dejal.

Vladimir Makej in Ante Jozić (Foto: mfa.gov.by)

Makej se je v petek srečal z  nuncijem nadškofom Antom Jozićem
Spomnimo, Vladimir Makej je imel v petek eno zadnjih srečanj z apostolskim nuncijem nadškofom Antom Jozićem, Hrvatom, ki svojo službo opravlja v Belorusiji. Pogovarjala sta se o 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Belorusijo in Svetim sedežem, interakciji med Vatikanom in Minskom, pa tudi o trenutnem položaju Rimskokatoliške cerkve v Belorusiji. Kot je bilo pričakovati, so se takoj pojavila ugibanja, da skuša vatikanska diplomacija ustaviti vojno med Rusijo in Ukrajino, posredniška vloga pa je padla na nuncija Jozića. Provojni ruski Telegram kanal Mardan je objavil: “Čudna smrt. Pravočasna. Ravno včeraj je s papeževim odposlancem razpravljal o mirovnem načrtu,” z dvoumnim zaključkom, da je bil “Makej Lukašenkov glavni komunikacijski kanal z Zahodom.” Drugi ruski kanal, Legitimniy, je šel še dlje in o Makeju zapisal: “Bil je glavni tajni lobist zahodnih interesov v Minsku. Je to naključje? Ali ga je nekdo likvidiral, ker ni izpolnil obljubljenega? Ali pa ravno nasprotno, je bil osumljen odvajanja informacij?” Zapis se je končal z očitkom, da so bile velike sanje Makeja postati predsednik Belorusije. Realnejša ocena pa naj bi sicer bila, da si je Jozić skušal izboriti ugodnejši status Katoliške cerkve pod diktatorskim režimom Aleksandra Lukašenka.

Sara Kovač