fbpx

Lukašenkov režim bi med božičnimi prazniki utegnil še okrepiti provokacije s posebej izurjenimi migranti!

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko. (Foto: epa)

Litva opozarja, da beloruski režim testira opreznost svojih nasprotnikov. Kot še pojasnjujejo v tej pribaltski državi, bi utegnil beloruski diktator izrabiti ravno božične praznike za stopnjevanje migracijskega pritiska na meje sosednjih držav. 

Litovska obmejna straža bo ob beloruski državni meji, v času božičnih praznikov, še mnogo bolj oprezna kot sicer. Novico je za javnost sporočil lokalni namestnik ministra za notranje zadeve Kęstutis Lančinskas. Kot je ob tem poudaril, je potrebno biti pripravljen na vsakršen scenarij v povezavi s poskusi nelegalnega prečkanja državne meje, poroča Polska Agencja Prasowa.

Kot je še dejal, bodo v božičnem času v polni pripravljenosti, da bi preprečili morebitne incidente, s katerimi bi utegnil postreči beloruski diktator Aleksander Lukašenko. Zaenkrat so razmere na meji stabilne, vendar pa je očitno, da beloruski režim testira pripravljenost sosednje države. Skrbi jih zlasti sprememba oblike brutalnih napadov na poljsko mejo.

Litovsko-beloruska meja (Foto: epa)

Kot kaže, migrante posebej urijo beloruski organi. To dokazujejo dejstva s terena. Očitno je namreč, na kakšen način se migranti postavljajo, se približujejo meji in se umikajo. Ob tem ni mogoče skleniti drugače kot da so posebej izšolani za tovrstne napade. Prav zato se jim zdi pomembno, da je litovska obmejna straža ustrezno informirana in prejema ustrezne inštrukcije.

Beloruski režim na spletu širi dezinformacije, da bi privabil iraške državljane
Dodaten izziv predstavljajo tudi dezinformacije, ki jih avtoritarni režim širi na družbenih omrežjih, in ki so namenjene preslepitvi iraških državljanov glede neresničnega dogovora med litovskimi in iraškimi uradniki, ki se nanašajo na nastanitev ilegalcev na območju Vilna. Pomočnik ministra takšnim dezinformacijam ostro nasprotuje, saj se litovski in iraški diplomati sestajajo le glede povratka migrantov v njihovo domovino.

Litovsko-beloruska meja. Frontex. (Foto: epa)

Pretekli teden so namreč v Litvo prispeli iraški diplomati, ki so pomagali urediti potovalne dokumente in druge formalnosti, potrebne za za vrnitev 80 migrantov v Irak. Iz Litve je bilo sicer na prostovoljni osnovi, v izvorne države že vrnjenih že 427 oseb. Obenem se na litovski strani meje odvijajo opravila povezana s postavitvijo fizične pregrade, najbolj občutljivi odseki meje pa so pod stalnim monitoringom, kar omogoča bolj učinkovito varovanje.

V Litvo je letos prispelo 4300 migrantov, 8000 nelegalnih prehodov pa je bilo neuspešnih
Letos je v Litvo prispelo preko 4300 ilegalcev, približno osem tisoč migrantom pa je bil vstop onemogočen. V zadnjih tednih je sicer opažen močan upad poskusov nelegalnega prečkanja državne meje. Pogosto tekom dneva ni zabeležen niti en tovrstni poskus. Litovsko-beloruska meja je dolga 670 km. Preko 100 km poteka ob obalah rek in jezer.

Domen Mezeg