Lukašenkova zgodba o bombi se ne ujema. Elektronka pošta je bila poslana šele po preusmeritvi letala!

Foto: Twitter

Domnevna grožnja z bombo, za katero je Belorusija zatrdila, da je bila razlog za pristanek civilnega letala, ki je letelo nad njenim ozemljem, v beloruski prestolnici Minsk, je bila poslana po preusmeritvi letala, je sporočil ponudnik elektronske pošte ProtonMailaretac. To le še dodatno potrjuje, da vzrok prisilnega pristanka ni bila ne bomba ne Hamas.  Voditelji članic EU so v odzivu na incident pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Poleg tega so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev aretiranega beloruskega novinarja Romana Protaševiča ter njegovega dekleta.

Belorusko ministrstvo za promet je po dogodku, ki je dvignil na noge praktično cel svet, objavilo zapis pogovora med belorusko kontrolo zračnega prometa in Ryanairovim letalom: “Imamo informacijo posebnih služb, da imate na krovu bombo, ki bi bila lahko aktivirana nad Vilno,” je sporočil kontrolor zračnega prometa na letališču v Minsku in pilotu letala družbe Ryanair priporočil, naj pristane. A podjetje Proton Technologies, ki ima sedež v Ženevi in je po lastnih navedbah največji svetovni ponudnik varne elektronske pošte, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedlo, da je bila elektronska pošta o grožnji z bombo poslana šele po preusmeritvi potniškega letala letalske družbe Ryanair. ProtonMail je ob tem na Twitterju objavil, da zaradi svojega šifriranja ne morejo dostopati in preveriti vsebine sporočila, vendar lahko vidijo čas, ko je bila elektronska pošta poslana, in potrdijo, da je bilo to po preusmeritvi letala. “Glede na posnetek zaslona elektronske pošte, ki je bil objavljen na svetovnem spletu, je to razkril nekdo z dostopom do sprejemnega poštnega strežnika v Belorusiji. Sprejemni poštni strežnik ima tudi kopijo elektronske pošte,” so še ovrgli navedbe, da naj bi bili oni vir vsebine sporočila, ki se je pojavil na spletu.

Pred dnevi je beloruski vojaški lovec prestregel potniško letalo, ki je letelo iz Aten proti Litvi, ter ga prisilil, da pristane v Minsku. Namen celotnega manevra je bila očitno aretacija beloruskega aktivista in novinarja Romana Protaševiča, ki je leta 2020 na Nexti poročal o predsedniških volitvah. Ruski mediji so poročali, da je predstavništvo letališča v Minsku sporočilo, da je letalo izvedlo zasilni pristanek zaradi opozorila o domnevni bombi. Pojavilo pa se je tudi nekaj neuradnih informacij, da so bili na letalu agenti KGB, ki so namerno ustvarili preplah, češ da je na letalu bomba – tako naj bi bil uraden razlog pristanka v Minsku spor med pilotom in potniki oz. domnevna bomba. Kasneje so to zgodbo nekoliko dogradili, češ da naj bi grožnjo z bombo poslal Hamas. Hamas je sicer to zanikal. Združeni narodi so zahtevali takojšnjo izpustitev Protaseviča. Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice je tudi ostro obsodil aretacijo beloruskega opozicijskega novinarja. “Bojimo se za njegovo varnost,” je v Ženevi dejal tiskovni predstavnik urada Rupert Colville in dodal, da so pretreseni zaradi nezakonite aretacije in samovoljnega pripora.

Lukašenko naj bi osebno ukazal, da mora letalo družbe Ryanair pristati v Minsku
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sprožil oster odziv mednarodne javnosti, ker je odredil, da lovska letala prestrežejo letalo letalske družbe Ryanair. Po pristanku v Minsku so novinarja in njegovo dekle takoj aretirali. Beloruske oblasti zatrjujejo, da je Minsk z naslova ProtonMail prejel elektronsko poštno z grožnjo, domnevno od palestinske islamistične skupine Hamas, ki naj bi trdila, da je na letu z oznako FR4978 bomba. Letalo boeing 737-800 je v beloruski zračni prostor vstopilo v nedeljo okoli 9.30 po greenwiškem srednjem času (GMT). Takrat je tudi navezalo stik z belorusko kontrolo zračnega prometa. Glede na prepis komunikacije med nadzornim stolpom in letalom so pilota o nevarnosti obvestili ob 9.30 GMT ter minuto pozneje priporočili pristanek v Minsku. Letalo je na letališču v Minsku pristalo ob 10.15 GMT. Po poročanju ameriškega časnika Washington Post, ki se sklicuje na evropske obveščevalne vire, naj bi bila elektronska pošta poslana 24 minut po tistem, ko je beloruska kontrola zračnega prometa posadki Ryanairovega letala ukazala pristanek v Minsku. Takrat je bilo letalo sicer bližje Vilniusu kot Minsku. Po trditvah Belorusije je v elektronski pošti pisalo naslednje: “Mi, vojaki Hamasa, zahtevamo, da Izrael prekine spopade v Gazi. Zahtevamo, da Evropska unija opusti podporo Izraelu v tej vojni. Na tem letalu je bila podtaknjena bomba. Če ne boste izpolnili naših zahtev, bo bomba 23. maja eksplodirala nad Vilniusom. Alah Akbar,” poroča STA.

Protaševiču grozi smrtna kazen
Beloruska vlada je Nexto – prek katere je Protaševič objavljal tudi posnetke s katerih je razvidno, tudi kako je policija nasilno obračunavala s protestniki – razglasila za teroristično organizacijo, ki zagovatja strmoglavljenje Lukašenkove vlade. Novembra lani je po poročanju porrtala 24ur Protasevič na Twitterju objavil kopijo uradnega beloruskega seznama teroristov, na katerem je bilo tudi njegovo ime. Navaja, da je bil obtožen organizacije množičnih nemirov med delom za Nexto. Če bo na beloruskem sodišču obsojen zaradi terorizma, ga čaka smrtna kazen. Poleg terorizma pa ga obtožujejo še spodbujanja javnih neredov in družbenega sovraštva, za kar mu grozi do 15 let zapora.

Sara Bertoncelj